FORSKNING

Brus kan hjälpa parkinsonsjuka

Svensk forskning visar att konstgjort, elektriskt brus kan hjälpa parkinsonsjuka med balansen. -Försöken ser väldigt lovande ut, säger Filip Bergquist på Sahlgrenska akademin.

Det ser ut lite som en för tjock mobiltelefon, den prototyp som nu testats på några parkinsonpatienter. Apparaten går att ha i en ficka och via elektroder som sätts bakom örat skickas en svag ström in i balansorganet.

Forskningsteamet vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har samarbetat med Nasa, som utvecklat ett system som används för rehabilitering av astronauter som vistats länge i tyngdlöst tillstånd. 

Försöken bygger på att en lagom mängd "bakgrundsbrus" faktiskt verkar behövas för att nervsystem och hjärna ska fungera normalt. Ett liknande koncept, men med ljud, har tidigare med framgång testats på barn med adhd.

Nästa steg för forskarna blir att genomföra långsiktigare tester, där ett antal patienter får prova prototypen i hemmet under några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".