Räddningstjänsten i Borås. Foto: Niclas Odengård.
Räddningstjänsten i Borås. Foto: Niclas Odengård.

De har störst ökning av falsklarm i Sjuhärad

Räddningstjänsten: Personalen måste utbildas bättre
1:29 min

Falska brandlarm är en stor utgift för Sjuhärads kommuner - över en miljon i avgifter förra året. I Tranemo och Ulricehamn har falsklarmen ökat mest.

Vidbränd mat, hantverkare som slipar, dimma från duschar - vid varje sådant larm får kommunerna betala 5 000 kronor när Räddningstjänsten rycker ut.

Som vi berättade i morse är de falska larmen en dryg utgiftspost för Sjuhärads kommuner - över en miljon kronor totalt bara förra året.

Tranemo och Ulricehamn sticker ut i statistiken eftersom de fått många fler larm. I Tranemo ökade kostnaden med 70 procent förra året och i Ulricehamn med över 40 procent. 

Per-Anders Näsström är insatsledare och har under lång tid arbetat med automatlarm på Räddningstjänsten.

– Överlag har vi mellan 6 och 700 larm per år, och det kanske är en tendens att sänkas lite.

Men, det går att komma till rätta med fellarmen.

– Det finns olika saker. Först och främst ska man utbilda sin personal om att det finns ett larm och hur det fungerar. Sätt en brödrost exempelvis under en deckare - då går larmet. Det är så enkla saker som man kan ändra.

Läs mer - de totala kostnaderna för Sjuhärads kommuner de senaste åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".