Maria Rothman vill helst arbeta i London efter sin examen.
Maria Rothman vill helst arbeta i London efter sin examen.
BORÅS

Modebranschen fortsätter att växa

Student: Jag tar det jag får
0:48 min

Den svenska modebranschen fortsätter växa - bara 2013 ökade omsättningen med 3,4 procent. Trots det tvivlar många textil- och modestudenter på att de kommer få jobb.

Enligt den nya rapporten från Tillväxtverket ökade modeexporten 2013 med 6,8 procent. Trots detta finns det en oro bland textil- och modestudenter att inte få jobb efter utbildningen.

Sofie Jansson läser till textilekonom på Textilhögskolan i Borås.

– Man vet att det är svårt att få jobb. Jag får söka allt möjligt och jag tar det jag får, säger hon.

Hon kommer från Vallentuna och vill hest flytta till Stockholm eller utomlands när hon är klar med sin utbildning.

Även Maria Rothman, student på Textilhögskolan, kan tänka sig att flytta utomlands när hon tagit examen. Hon ser ändå ljust på framtiden.

– Jag praktiserade i London i höstas, vilket var fantastiskt. Så eventuellt vill jag bo där, säger hon.

Andreas Lycken är försäljningschef på Grundéns, tillverkare av regnställ, i Borås. Han ser gärna att stadens textil- och modeföretag anstränger sig mer för att behålla de nyutexaminerade studenternas kompetens i Borås.

– Det är upp till oss arbetsgivare att skapa en arbetsplats som är intressant för arbetstagaren. Det finns väldigt duktiga företag i storstäderna som jobbar hårt för att göra detta. Det måste även vi i Borås bli bättre på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".