Arkivbild. Foto: Erlend Aas/NTB/TT.
Arkivbild. Foto: Erlend Aas/NTB/TT.
Jönköping

13-årig tiggare visade sig vara 32 år

Anders Brokelind, åklagare: Tror han lider av något syndrom
2:50 min

Den man som suttit häktad för att ha tagit med en pojke från Rumänien för att tigga har släppts - "pojken" var nämligen en vuxen man

Den man i 40-årsåldern som suttit häktad i en månad misstänkt för människohandel i Jönköping släpptes på fri fot igår. Åklagare Anders Brokelind säger till P4 Jönköping att han beslutat om frisläppandet och att han lägger ner ärendet. Men han vill i nuläget inte kommentera varför.

Mannen häktades den 19 december misstänkt för att ha tagit med en pojke till Sverige från Rumänien för att han skulle tigga. Pojken hittades utanför en butik i Hovslätt i Jönköping där han satt och tiggde. Eftersom han bedömdes vara 13 år togs han omhand av sociala myndigheter.

Men det har visat sig att uppgiften om åldern inte stämmer alls. Personen som tiggde utanför butiken är istället 32 år. Det visar dokument från Bulgarien samt bedömningar från tandläkare och läkare i Sverige. Att det skiljer 20 år på den verkliga åldern jämfört med vad man först trodde kommenterar kammaråklagare Anders Brokelind så här:
– Det låter kanske konstigt men vid närmare eftertanke är det inte konstigt, förutsätter att han lider av något slags syndrom, en hormonrubbning eller nåt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".