Barn som sminkar sig. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT.
1 av 2
Barn som sminkar sig. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT.
Barn som klär på sig. Foto: Henrik Montgomery/TT.
2 av 2
Barn som klär på sig. Foto: Henrik Montgomery/TT.

#Modehets sprider sig bland skolbarnen

Lärare: De får fel uppfattning om vad som är viktigt
1:42 min

Statushetsen med märkeskläder ökar bland skolbarn i Sjuhärad, även långt ner i åldrarna. Läraren Ulrika tycker det är värst i Borås.

– Min känsla, och den känslan är så stark att man reagerar på den och det är något man pratar om på en byskola, är att det är så skönt att eleverna där inte bryr sig om kläder. Där leker de till de har gått ur sexan, säger läraren Ulrika.

I Borås har hon en erfarenhet av att man är mer rädd om sina kläder på ett annat sätt, man blir bekymrad om man spiller på kläderna. Ulrika kan se problem med att barnen bär märkeskläder i skolan.

– De får fel uppfattning om vad som är viktigt. Det blir lättare att döma folk som inte har råd eller möjlighet att skaffa vissa saker.

Underbart härligt med föräldrar som orkar stå emot trycket. Era barn är att gratulera.

(Till läraren Ulrika) Vad tycker du är skolans ansvar?

– I skolan är uppgiften att man ska stärka elevernas självkänsla och betona att det inte är det ytliga som är viktigt. Jag tycker att det är främst är ett föräldraansvar och något som man som förälder borde lyfta i skolan på ett föräldramöte, säger hon.

Har du tips eller tankar om moderacet bland barn? Maila reporter magdalena.brander@sverigesradio.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".