Kommunbiolog Jenny Pleym. Foto: markus Alfredsson.
Kommunbiolog Jenny Pleym. Foto: Markus Alfredsson.
BORÅS

H&M:s lagerplan stör de vilda djuren

Borås kommunbiolog: H&M borde inte bygga
1:18 min

H&M vill bygga ut på Hulta i Borås, men det kan slå undan benen för de vilda djuren. Enligt kommunbiologen försämras då en av de sista passagerna över riksväg 40.

Det ser ut som en helt vanlig gångbro. På båda sidor av vägen finns det skog.

Och den här risiga skogen gör att bron inte bara används av människor, berättar Borås kommunbiolog Jenny Pleym. Nattetid så fungerar bron som en passage för djur som vill ta sig över Riksväg 40.

– Jättemånga djur använder den här bron. Framförallt så är det små djur - hare, räv, grävling.

Men nu finns det alltså planer ny bebyggelse i närheten av bron, något som kommer att göra det svårare för djuren att ta sig fram, enligt Jenny Pleym.

– Jag tycker att man försämrar genom att ta en del av den här skogen i anspråk då. Man gör den trängre, den här passagen så nu är det ju betydligt sämre för djuren att ta sig fram just här i alla fall.

– Borde man inte bygga?

– Ur min synvinkel så skulle man ju inte det, nej. Inte tills vi har en bättre lösning för djuren. Men så funkar ju inte samhället. Utan man får ju lägga alla plus och alla minus i vågskålarna och då väger de positiva fördelarna med att fullfölja den här detaljplanen tyngre än nackdelarna, så är det ju.

Enligt Jenny Pleym måste framtida stadsplanering måste ta större hänsyn till djuren, både för den biologiska mångfaldens skull och för att minska risken för trafikolyckor.

Markus Alfredsson
markus.alfredsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".