Vårdcentralen i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
1 av 2
Vårdcentralen i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
Christer von Zweigbergk besöker själv ofta vårdcentralen i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
2 av 2
Christer von Zweigbergk besöker själv ofta vårdcentralen i Viskafors. Foto: Adam Koskelainen
BORÅS

Orolig framtid för Viskafors vårdcentral

Viskaforsbo: Det här kan bli dödstöten
1:27 min

Det har länge spekulerats kring om vårdcentralen i Viskafors ska läggas ner. Knäckfrågan är en ständig och skriande brist på personal.

I år har nya regler trätt i kraft som säger att Närhälsan i Västra Götaland alltid skall ha en allmänläkare på plats under hela sin öppettid, något som inte Viskafors vårdcentral har.

Man har försökt att rekrytera men inte hittat någon att anställa, något som fått vårdcentralen att söka om dispens.

–  Man har ställt frågan till hälso- och sjukvårdsstyrelsen om vi är beredda att ge en dispens för den här vårdcentralen att inte uppfylla kravet på läkarbemanning. Vi känner inte att vi varken kan eller vill. På en vårdcentral skall man kunna räkna med att det finns en läkare, säger Jonas Andersson (Fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 

Viskaforsbon Christer von Zweigbergk är orolig för vårdcentralens framtid, och han anser att problemet ligger i att ingen till fullo anstränger sig för att lösa problemet.

– Man kan ta fram läkare om man vill, har man sedan pengar är det problemet ur världen. Vad det handlar om är i slutändan är att ett samhället som ligger så nära Borås skulle bli en sovstav. Det kan bli en dödsstöt för ett samhälle av Viskafors storlek. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".