Olika varianter av e-cigaretter. Toppen på en e-cigarett tänds när man "röker" den. Den rök som kommer ur är vattenånga. Foto: Frederic Brown/TT
Olika varianter av e-cigaretter. Toppen på en e-cigarett tänds när man "röker" den. Den rök som kommer ur är vattenånga. Foto: Frederic Brown/TT

Nytt hälsolarm om E-cigaretter

E-cigaretter kan vara farligare än vad man hittills trott. Enligt amerikanska forskare får användarna i sig cancerframkallande gas som finns i bekämpningsmedel.

Användarna får i sig en tidigare okänd fraktion av den cancerframkallande substansen formaldehyd, skriver Dagens Medicin.

Det är amerikanska forskare som upptäckt den farliga substansen i den rökliknande vattenångan som bildas av cigaretterna, och därför kan intaget av formaldehyd från e-cigaretter vara mycket större än från cigaretter.

Enligt forskarna finns det visserligen flera andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter, men det går inte att säga att e-cigaretter är ofarliga.


Fakta:

Gasen formaldehyd används industriellt i stor skala vid framställning av olika plaster, och har också stor användning som desinfektionsmedel, insekticid och komponent i framkallare.

Gasen är starkt slemhinneirriterande och kan framkalla överkänslighetsreaktioner och betecknas sedan 1991 som cancerframkallande av Kemikalieinspektionen.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".