En blåmes på ett fågelbord. Foto: Paul Kleiven/TT.
Foto: Paul Kleiven/TT.
HÄLSA

Fågelbajs kan ge dig papegojsjuka

Smittskyddsläkare: Kommer från fågelbordet
1:10 min

Papegojsjukan härjar i Västra Götaland. Flera personer har blivit svårt sjuka i så kallad papegojsjuka, en form av lunginflammation. 

– Huvudorsaken har med all sannolikhet varit att man har rengjort fågelbord och på så sätt inandats damm som innehåller de här bakterierna, från fågelskiten, säger Leif Dotevall - biträdande smittskyddsläkare  i Västra Götaland.

Papegojsjuka är en luftvägsinfektion som kan ge svår lunginflammation. Både vilda och tama fåglar kan sprida bakterien, och djuren måste inte själva vara sjuka bara för att vara smittbärare.

De senaste veckorna har smittskyddet i Västra Götaland registrerat fem fall av sjukdomen på olika orter i Södra Älvsborg och Göteborg.

– Vi har ungefär ett tiotal fall av papegojsjuka i Sverige varje år, åtminstone som är anmälda. Det är anmärkningsvärt att vi får en ansamling på ett litet område under några veckor av så här många fall.

– Det viktiga är alla som har tänkt rengöra sina fågelbord gör det enligt alla konstens regler, det vill säga inte dammar eller sopar ut utan att man i stället använder såpvatten eller annat desificeringsmedel.

– Skulle det vara en situation där damm kan uppstå ska man ha ett andningsskydd, säger Leif Dotevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".