Övervakningsnoder likt denna sätts nu upp i Borås. Foto: Sveriges Radio.
Övervakningsnoder likt denna sätts nu upp i Borås. Foto: Sveriges Radio.

Kritik mot mobilregistrering i Borås

1:39 min

Föreningen för digitala fri- och rättigheter gillar inte att boråsarnas rörelsemönster ska börja registreras. Även om syftet är gott kan det få konsekvenser på sikt.


– Syftet kan verka lovvärt till en början men om syftet ändras så kan det vara en databas som är en guldgruva för någon annan aktör, säger Patrik Wallström på Föreningen för digitala fri- och rättigheter.

Som vi berättat kommer fastighetsägare i centrala Borås och Knalleland sätta upp ett Besöksräknarsystemet (IOPS).
Ett 50-tal noder placeras ut över city och Knalleland nästa vecka, enheter som registrerar vart folk befinner sig och när. 

Patrik Wallström menar att eftersom de MAC-adresser som systemet registrerar är signaler som är unika för varje mobiltelefon, så innebär det att det är lätt för den som vill att koppla ihop signalen med en specifik person.

Staffan Liljestrand är VD för företaget Bumbee labs som ligger bakom systemet, och han menar att farhågorna bygger på okunskap och missförstånd. Han säger att det handlar om helt avidentifierad och anonym information som hanteras.

– Inte ens polisen kan koppla ihop systemet med en fysisk person. Vi välkomnar en oberoende granskning av Datainspektionen.

Västerås blev först i landet med att testa systemet i en stadskärna. Där installerades det i höstas.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista