Allt är inte alltid som det synes. Vägpirater härjar i Sjuhärad. Genrebild: Fredrik Sandberg.
Allt är inte alltid som det synes. Vägpirater härjar i Sjuhärad. Genrebild: Fredrik Sandberg.
TRAFIK

Polisvarning för vägpirater på 40:an

Polisen varnar för bedragare som försöker stoppa bilister. Händelser har kommit in från bland annat riksväg 40 öster Ulricehamn, och runt om i Jönköpings län.

Gärningsmännen använder ett känt tillvägagångssätt då de låtsas ha fått motorstopp och behöver hjälp.

Flera bilister utsattes under torsdagen, bland annat blev en person erbjuden guld i utbyte mot bensinpengar när hen stannade.

– Vi vet av erfarenhet att det inte brukar vara guld utan polerad mässing och det är lätt att bli lurad om man är stressad, säger polisens presstalesman Jan Lagerqvist.

Men det finns ju personer som får problem med sina bilar, hur vet man som bilist vilka som har problem på riktigt och vilka som låtsas?

- Det kan ju naturligtvis vara svårt att veta det, men man fäller upp motorhuven, sätter på blinkern och slänger sig ut i vägbanan och viftar.

Så man uppför sig lite överdrivet?

- Absolut.

Men det hela är extra farligt just nu eftersom det är halt på våra vägar.

– Dels är det snart mörker och dels har vi halkan som gör det extra farligt.

Polisen har under dagen fått rapporter från riksväg 40 öster Ulricehamn, Bottnaryd, Öggestorp och ytterligare två platser i anslutning till Öggestorp runt om i Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".