På en del av Bråts gamla skjutfält ska företag bygga utmed den blivande R27:an, här sedd norrifrån med ridhuset i förgrunden och ett nytt industriområde vid korsningen med Gässlösavägen i bakgrunden. Bild Borås Stad.
1 av 2
Den blivande 27:an, här sedd norrifrån med ridhuset i förgrunden och ett nytt industriområde vid korsningen med Gässlösavägen i bakgrunden. Bild Borås Stad.
Gert Henningsson vil ha en trafiksäker väg. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Gert Henningsson vil ha en trafiksäker väg. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
BORÅS

Nya riksväg 27 kan bli farlig

Gert Henningsson: Vi vill ha en trafiksäker påfart
1:43 min

Boende vid riksväg 27:s nya sträckning sydväst om Borås är oroliga för att vägen kan bli trafikfarlig. Främst tycker man påfarten vid sjön Funningen känns farlig.

I september i år ska den nya sträckan på riksväg 27 vara klar. Vägen ska leda trafiken från Tranemo direkt till motorvägen mot Göteborg. 

Tanken är att trafiken ska lätta inne i Borås, men de boende längs den kommande sträckan varnar för att priset kan bli högt. Vägen känns farlig.

– Vi befarar att det kommer bli en fartsträcka eftersom vägen har en väldigt hög standard. Dessutom kommer trafikbelastningen bli någonstans  mellan 6 000 och 8 000 fordon per dygn, säger Gert Henningsson.

Han är samordnare för en rad olika föreningar som motsatt sig den bristande säkerheten på den nya vägsträckan.
Gert Henningsson menar att påfarten från Funningen skulle behöva en cirkulationsplats, istället för att man ska behöva göra en vänstersväng i riktning mot riksväg 40.

– Vi vill ha en så trafiksäker påfart som möjligt, därför vill vi ha en cirkulationsplats. Då kan vi också minska hastigheten på vägen, menar han.

Trafikverket har avslagit de boendes förslag på en cirkulationsplats och fortsätter som planerat med den nya sträckan.

Även Borås kommun delar de boendes oro över trafikfaran som kan uppstå i området och har gjort en skrivelse till Trafikverket. Det har inte gett något ytterligare svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".