Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT ordnade rådjursjakt på Rådde i Länghem.
Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT ordnade rådjursjakt på Rådde i Länghem. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
TRANEMO

Rådjursjakt lockade kvinnliga jägare

JAQT: Vi får fler och fler medlemmar
1:40 min

I Sverige är endast var femtonde jägare kvinna. Men jaktintresset bland kvinnor ökar varje år. I lördags anordnade Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT rådjursjakt för tjejer på Rådde i Länghem. 

Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk JAQT, Jagande Aktiva Kvinnor i Tiden, syftar till att öka antalet kvinnliga jägare i Sverige och till öka acceptansen för kvinnliga jägare i Sveriges jaktlag. 

I Södra Älvsborg anordnar nätverket regelbundet aktiviteter för kvinnor. Bland annat jakt på Rådde i Länghem, och i går samlades 10 jägare från olika delar av regionen här för att jaga rådjur tillsammans. 

På plats fanns bland annat Mona Landin som är representant för JAQT Södra Älvsborg, och hon säger att hon har märkt av det ökade jaktintresset bland kvinnor i Sjuhärad.

– Jag tycker att det har ökat jättemycket på de här sista åren. Vi ser det som är JAQT-ansvariga att vi får fler och fler medlemmar. När jag började på 80-talet var jag väl näst intill ensam. Vi var väldigt få.

Ann Hansson från Hillared tog sin jaktexamen för 1,5 år sedan och lördagens jakt var hennes första tillsammans med JAQT.

– I de vanliga jaktlagen så är man ju ofta i minoritet. Jag tror det kan stärka många kvinnliga jägare att få träffas så här och se att det är inte bara är jag som är tjej och jagar, utan det är många fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".