Kitty Jutbring. Foto: Karin Grip/SvD /TT.
Kitty Jutbring. Foto: Karin Grip/SvD /TT.
#MODEHETS

Kitty Jutbring stör sig på barnmode

Jutbring: 9-åringen är den nya 14-åringen
3:08 min

Har barn blivit accessoarer och går en snygg skinnjacka före bekvämlighet? Det är frågor som bloggaren och krönikören Kitty Jutbring ställer sig. 

Kitty Jutbring är bloggare och krönikör. Hon väntar sitt andra barn om bara några veckor och hon har reagerat starkt övre att det finns ord som barnmode. 

– Jag känner att det är så otroligt mycket fixering vid yta. Kan vi inte få gå fria så länge det går? Det går lägre och lägre ner i åldrarna. Jag hörde häromdagen att 9-åringen är den nya 14-åringen. Då börjar man tänka som en tonåring, jag måste ha dom här kläderna! Medvetenheten som handlar om kläder och mycket annat debuterar mycket tidigare, det är skrämmande, säger Kitty Jutbring. 

– Föräldrar är ängsliga, dom är rädda för att barnen blir utsatta, man ger sig och köper kläderna som barnen vill ha. Man köper jackan som kostar 2.000 kronor. Kan man starta en mailtråd där man vägrar köpa jackorna? Jag får lära mig om några år hur man tacklar det. 

– Jag har hamnat i ett dilemma, jag vill gärna köpa ekologiska kläder, och då handlar det om märken. Sen vill man ju köpa fina kläder istället för fula, när det handlar om att passa in och märken får man tänka till, man får köra snacket väldigt öppet. Det handlar inte om vilka kläder man har, det handlar om självkänslan.

Har du tips eller tankar om moderacet bland barn? Maila oss på p4sjuharad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".