Polisen har tagit 51 vapen i beslag. Foto: Polisen
Polisen har tagit 51 vapen i beslag. Foto: Polisen
HALLAND

51 pistoler beslagtogs i vapenhärva

"Vi hittade vapen i en majsåker"
1:20 min

Fem personer åtalas i en större vapenhärva i Halland. Bland annat hittade polisen drygt två dussin turkiska pistoler ute i ett majsfält.

– Jag åtalar för synnerligen grovt vapenbrott dels för att det är ett stort antal vapen men också för att majoriteten av vapnen omändrats i syfte att kunna sälja dem illegalt, säger åklagare Gisela Sjövall.

Sammanlagt 51 skjutvapen knyts till tre män och en kvinna från Halmstad. Tillsammans med en man från Skåne åtalas de nu bland annat för "synnerligen grovt vapenbrott", en rubricering som infördes den 1 september när straffskalan skärptes. 

Enligt åklagare Gisela Sjövall och åklagarmyndigheten är det första åtalet som väcks för just det brottet.

– Det är väldans nytt. Det är har tagit rätt lång tid, och det är en ny lagstiftning. Det finns säkert beslag som är gjorda, men det har inte lett till något åtal.

Det var i september som polisen jagade en man – känd av polisen sen tidigare. Mannen saknade körkort och försökte fly från platsen. På vägen stannade han intill ett majsfält.

Där hittade polisen 27 pistoler som mannen kastat ut från bilen. Efter ett stort antal husrannsakningar fann polisen till slut 51 vapen.

– Jag är oerhört nöjd med att vi sett till att de 51 pistolerna inte kommit vidare ut i kriminella kretsar för användning i brottsligt syfte, säger chefen för grova brottsroteln i Halland Cecilia Bergstén.

Mannen greps, anhölls och häktades senare misstänkt för grovt vapenbrott. Även två bekanta till mannen greps samma dag – en kvinna och en man. Senare riktade även misstankarna mot ytterligare två män.

– Jag är oerhört nöjd med att vi sett till att de 51 pistolerna inte kommit vidare ut i kriminella kretsar för användning i brottsligt syfte, säger chefen för grova brottsroteln i Halland Cecilia Bergstén.

Lite senare märker polisen att kvinnan har fått in 500 000 kronor på sitt konto. Pengar som en kommun i Västsverige felaktigt lyckats sätta in på hennes konto. Det är dessa pengar som hennes pojkvän sett en möjlighet att köpa vapen för.

Kvinnan, som åtalas för medhjälp till brottet, misstänks även för olovligt förfogande.

– Det är tillfälligheter. Har man plötsligt fått en halv miljon på sitt konto, och ens sambo får syn på detta och ser en möjlig affärsidé att göra detta med vissa kontakter och tjäna ännu mer pengar på de här vapnen. Sen var det en ren tillfällighet att poliserna kom de här på spåren och gör de här beslagen, säger åklagaren Gisela Sjövall.

– Men det är tur. Annars hade de här vapnen kommit ut på den illegala marknaden.

Polisen om vapnen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".