Tröja för en tvååring för 1800 kronor. Till höger: Karin M Ekström, konsumtionsforskare vid Högskolan i Borås. Foto: Mona-Lisa Djerf/SvD och P4 Sjuhärad.
Tröja för en tvååring för 1800 kronor. Till höger: Karin M Ekström, konsumtionsforskare vid Högskolan i Borås. Foto: Mona-Lisa Djerf/SvD och P4 Sjuhärad.
#MODEHETS

Så slår barnens #modehets mot föräldrarna

Forskare: En skam att erkänna man inte har råd
11 min

Det blir allt viktigare att ha rätt kläder och prylar, och det går nedåt i åldrarna. Även de som inte har råd kämpar för att barnen ska slippa sticka ut.

Hur viktigt är det att ditt barn har märkeskläder? Rösta inne i artikeln.

Karin M Ekström är konsumtionsforskare vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat undersökt hur märkeshetsen påverkar familjer med låga inkomster.

Sex ensamstående föräldrar med mellan ett och fyra barn djupintervjuades.

– Det finns få sådana studier, och där såg vi bland annat att barnen förstod att det var snålt - att man inte kunde begära att få allt.

Hur hanterade familjerna det?

– Det här var familjer som fick välja vilka räkningar som skulle betalas i slutet av månaden. Det är skambelagt att erkänna att man inte har råd, när man bedöms efter sin konsumtion. 

Vad gjorde de familjerna? Valde man bort märkeskläder då?

– Det är svårt att generalisera utifrån så få familjer, men vi såg även där ett intresse bland barnen för märkeskläder. Föräldrarna försökte på alla sätt att få tag i det billigare, exempelvis på Blocket och Tradera, för att barnen skulle få konsumera. Ofta en stor uppoffring från föräldrarna.

– Det är en väldigt svår situation för de här familjerna, och det var en väldigt tuff studie att göra. Än idag tänker jag tillbaks på dem.

Utifrån forskningen - kommer våra konsumtionsmönster att trissas upp ännu mer framöver?

– Som samhället utvecklas är jag bekymrad över miljön, med slit och slängsamhället, och att man bedöms allt mer efter vad man har. Det är en otäck utveckling.

Hör hela intervjun här ovan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".