Herrljunga station. Foto: P4 Sjuhärad.
Herrljunga station. Foto: P4 Sjuhärad.

Oppositionsvacuum i Herrljunga

Lidell (M): Beklagligt att det blir så här
1:23 min

Det finns fortfarande inget oppositionsråd i Herrljunga, och nu har frågan förts upp till distriktsnivå. I ett öppet brev får moderaterna och centern hård kritik.

I mitten av december var ett och ett halvt års samarbete över mellan Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet.
Partiet Kommunens väl genomförde en mindre kupp när man bytte sida, vilket gjorde att Mats Palm (S) förlorade posten som kommunstyrelsens ordförande med tre röster.

Johnny Carlsson (C) blev ny ordförande, och det naturliga då borde ha varit att Palm istället blivit viceordförande och oppositionsråd. Men, så blev det inte. Istället valdes moderaten Christina Abrahamsson, vilket är ovanligt.

I ett öppet brev skickar nu Socialdemokraternas ordförande för Norra Älvsborg Jörgen Hellman kritik mot moderaterna och centerpartiet i Herrljunga.

– Bevakningen vad majoriteten gör blir minimal. Det kan ju faktiskt vara så att oppositionen har bra förslag som är bra för kommuninvånarna. Då behöver man sitta vid bordet och ta fram förslagen, säger Jörgen Hellman, ordförande för Socialdemokraterna i Norra Älvsborg. Läs mer här >>>

Han får faktiskt medhåll av moderaternas förbundsordförande Gunnar Lidell. I ett svar konstaterar han att agerandet i Herrljunga är beklagligt, och att det faktiskt minskar oppositionens insyn och minskar förtroendet för majoriteten i kommunen.

– Man kanske skulle tagit sig lite mer tid i den styrande grupperingen innan det här fullmäktigemötet. Tanken var att det skulle varit ett kommunalråd från (S), men vid en sluten röstning vet man inte exakt hur folk röstar. Då gäller det att man har förberett sig i förväg.

Någon lösning har dock inte kommit upp på bordet, inte än. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".