Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck.
1 av 2
Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck.
I Auschwitz och de andra utrotningslägren dog många av de 6 miljoner judar som nazisterna mördade. Foto: Vincent Dahlbäck.
2 av 2
I Auschwitz och de andra utrotningslägren dog många av de 6 miljoner judar som nazisterna mördade. Foto: Vincent Dahlbäck.
FÖRINTELSENS MINNESDAG

Överlevare vittnar om nazisternas folkmord

Förintelsens offer hedras bland annat i Auschwitz
2:07 min

I dag är den officiella minnesdagen för förintelsen då sex miljoner judar dödades av nazisterna. Även romer, homosexuella och politiska motståndare gick ett grymt öde till mötes.

Utrotningslägret Auschwitz i Polen räknas som nazisternas största och värsta brott mot mänskligheten. Där samlas världsledare och överlevare för en minnesdag.

Snön och kylan, ligger över Auschwitz nu, som det gjorde då för 70 år sedan, när sovjetiska trupper tågade in i ett förintelseläger som nazityskarna då övergivet. Innan dess hade en miljon judar och 100 000 romer, ryssar och polacker gasats ihjäl och bränts, under fyra år.

70 år senare, återvänder nu 88-årige David Wisnia, en överlevare som lyckades rymma från helvetet. Men skulden för det helvetet, ligger inte hos ett folk, utan hos ondsinta människor, anser han.

– Det är inte min sak att förlåta eller att anklaga. Jag har aldrig anklagat ett helt folk för de illdåd som några fruktansvärda människor begick, säger han.
David Wisnia är en av 300 överlevare som förväntas komma i dag till minnestunden i Auschwitz. För tio år sedan kom 1 500, och detta kan vara den sista samlingen av överlevare från dödslägret, som nu alla närmar sig 90-års åldern.

En annan är Celina Biniaz, men som också har valt att förtränga det värsta till förmån av goda saker som hänt i livet de senaste 70 åren. Det går inte att förklara alla känslor för någon som inte var där menar hon.

– Jag kan inte ge ett svar på det, för den otroliga skräcken är något som bara fanns inom oss, säger hon.

För Celina blev det bara sex veckor i Auschwitz, eftersom hon tillhörde de som stod på Schindlers arbetslista, den lista som räddade 1 100 judar från förintelse.

3 000 gäster väntas komma id ag till Auschwitz, världsledare, kungligheter som kronprinsessan Victoria och många ministrar, kyrkoledare och andra - men inte Rysslands president Vladimir Putin.

Han deltog i 60-årsminnet, men är inte inbjuden i dag. Trots att Ryssland och sovjettrupperna har fått äran av ha befriat Auschwitz 27 januari 1945.

Relationerna mellan värdlandet Polen och Ryssland, är synnerligen ansträngda. De lär inte ha blivit bättre av att Polens utrikesminister förklarat att det var Ukrainska trupper som befriade Auschwitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".