POLITIK

"Odemokratiskt" politiskt glapp i Herrljunga

Ordförande (S): Synd om kommuninvånarna
1:24 min

Herrljunga kritiseras nu hårt för att inte ha ett oppositionsråd. Norra Älvsborgs S-ordförande menar att de demokratiska principerna är satta ur spel.

– Bevakningen vad majoriteten gör blir minimal. Det kan ju faktiskt vara så att oppositionen har bra förslag som är bra för kommuninvånarna. Då behöver man sitta vid bordet och ta fram förslagen, säger Jörgen Hellman, ordförande för Socialdemokraterna i Norra Älvsborg.

– Det är aldrig bra när det är en som både styr och kontrollerar. Utan i en demokrati ska det funka så att det finns en majoritet och en opposition. Det är inte så i Herrljunga, det är det enda kommunen, och det är en plump i protokollet.

– Det blir ju synd om kommuninvånarna framöver. Det blir lätt en maktfullkomlighet när inte oppositionen får en chans att opponera.

Vad var ditt mål med att skriva det här brevet?

– Att det blir en diskussion inom Moderaterna och Centerpartiet, att man återtar rimliga demokratiska principer.

Hur ser du på Gunnar Lidells svar? Läs mer här >>>

– Jag hoppas att hans svar innebär att han pratar med de i Herrljunga.

Färjelanda och Bengtsfors är två kommuner som Gunnar Lidell tar upp som exempel på där de inte finns en opposition. I dessa kommuner finns det dock en opposition menar Jörgen Hellman, som dock är splittrad.

– I Herrljunga finns det inte ens det. Det är unikt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".