Borås tidning, entré. Foto: Niclas Odengård.
1 av 3
Borås Tidning. Foto: Niclas Odengård.
Stefan Eklund. Foto: Mikael Olmås / Sveriges radio.
2 av 3
Stefan Eklund. Foto: Mikael Olmås / Sveriges radio.
Författaren och journalisten Niclas Sennerteg. Foto: Niclas Odengård.
3 av 3
Niclas Sennerteg, journalistklubbens ordförande på Borås tidning. Foto: Niclas Odengård.

Borås Tidning säger upp personal

BT:s chefredaktör: Hela branschen är ansträngd
1:25 min

I samband med en digitala satsning varslar nu Borås Tidning fyra anställda om uppsägning. Såväl redaktion som annonsavdelning berörs.

Enligt journalistklubbens ordförande Niclas Sennerteg varslades igår tre grafiker som arbetar som redigerare, och på annonsavdelningen berörs en person.

Även om journalistfacket inte berörs har man i förhandlingarna motsatt sig den nya organisationen och inte godkänt den.

– Vi har fått in ett nytt system vad gäller redigering av sidor som innebär att vi inte behöver ha en lika stor redigeringsorganisation längre. Därmed uppstår en arbetsbrist, och det är grunden till att vi bantar vår organisation, säger Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

Han vill dock inte precisera exakt vilka positioner som berörs av varslen, men det är inte nödvändigtvis så att det blir "sist in, sist ut".

– Vi tittar på flera parametrar som har med journalistisk kompetens och andra saker, men jag kan inte vara för exakt med det. Där pågår ett samtal fortfarande

Igår varslade ni fyra personer, och idag låser ni delar av ert material på webben så att bara prenumeranter kommer åt det. Hur akut är den ekonomiska bristen på BT?

– Den är inte akut. Hela branschen är ansträngd, det är allom bekant. Vi gör de här kostnadsinsatserna för framtiden så att vi ska kunna rulla på i god ordning, säger Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

Neddragningen är inte den första. Exempelvis bantades budgeten från 2013 med 10 miljoner, och fem till tio personer fick gå i frivilliga pensionsuppgörelser.

Borås Tidning har i nuläget 104 anställda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".