Steve Sem-Sandberg Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Steve Sem-Sandberg Foto: Fanni Olin Dahl/TT
FÖRINTELSENS MINNESDAG

Barnen valdes för att dö

Författaren Steve Sem-Sandberg: Kroppsdelar låg i glasburkar
16 min

I mars 1997 hittades likdelar efter närmare 600 barn i en låst källare under sjukhuskomplexet Steinhof i Wien. Barnen hade ingått i nazisternas program för barmhärtighetsmord av oönskade.

Runt barnens öde har författaren Steve Sem-Sandberg byggt sin Augustprisnominerade roman "De utvalda". På måndagen besökte han Borås för att berätta om boken, och om ett av efterkrigstidens mest fasansfulla avslöjanden.

– Den grundläggande tanken för den nazistiska mönsterstaten var att man skulle kunna arbeta.

– Var man inte utrustad för det mentalt eller fysiskt fanns två vägar att gå. Antingen hamnade man på en korrektionsanstalt och dresserades till att bli arbetsför. Fungerade inte det var ideologin helt krasst att "sådana individer vill vi inte ha, och gör oss av med".

– Alla missbildade och handikappade barn gasades inte ihjäl och hamnade i en glasburk under obduktionssalen, men de som överlevde blev märkta för livet.

– Det här är insidan av det nazistiska tänkandet som vi idag känner som Förintelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".