Simon Stenlund. Foto: privat
Simon Stenlund. Foto: privat
NATUR

"Många har dålig koll på isen"

Pimpelentusiasten: Livrädd att folk ska gå igenom
3:33 min

Igår gick en kvinna genom isen vid stora Hässleholmssjön i Borås. Pimpelentusiasten Simon Stenlund tror inte folk inser hur svaga isarna är just nu.

Den varma vintern gör att isen på sjöar och vattendrag i Sjuhärad inte är att lita på just nu.
Pimpelentusiasten Simon Stenlund rör sig mycket ute på sjöarna. Han upplever att många har för dålig koll på vad som krävs för att vara säker ute på isen.

– Det som skrämmer mig är alla barn som är ute och springer på isarna utan att veta vad som gäller. De tror att det är säkert eftersom det ligger snö på men det stämmer inte, säger han.

Kunde inte andas
Att aldrig ge sig ut på isen ensam är regel nummer ett enligt norrlänningen och sjuhäradsbon Simon Stenlund som själv gått genom isen när han var 17 år. Det var en dag när han var ute och fiskade på havet utanför Umeå då isen brast under honom.

– Jag fick panik och kunde inte andas. Man kände hur det kalla vattnet strömmar mot kroppen och krafterna tog slut på några sekunder, säger han.

Simon Stenlund ser ut över Ramnasjön från sin arbetsplats och ibland ser han folk som går ut på isen.

– Så fort det har frusit till eller de ser att det ligger snö på sjön så ska folk ut och prova. Jag är livrädd att någon ska gå igenom. Det är livsfarligt att ge sig ut för det har ju bara varit några minus på nätterna och plusgrader på dagarna nu det senaste och det går inte att gå på isen då. Den håller inte.

Säkerheten först
Hur vet man då om isen bär eller inte? Enligt Simon Stenlund är erfarenhet det viktigaste när det gäller att bedöma isens bärighet, men riktigt säker det kan man aldrig vara menar han och tipsar om de viktigaste att tänka på om man vill ge sig ut.

– För att isen ska vara hållbar så räcker det att den är 2-3 centimeter tjock men eftersom det strömmar på en sjö så kan den vara jättetunn på ett annat ställe så att borra är ett bra tips, säger han och fortsätter,

– När det varit minus tio grader ett par dagar då burkar isen vara okej att gå ut på.

Har du några tips till dem som vill ge sig ut på isen?

– Isdubbar som man har runt halsen är jätteviktigt också kan man ha med sig ett rep så att någon kan dra upp en om olyckan är framme.


Vad gör man om isen brister?

  • Andas lugnt och träng tillbaka paniken. Håll dig i iskanten.
  • Vänd dig åt det håll du kom ifrån, där höll ju isen alldeles nyss.
  • Lossa isdubbarna med vantarna på. Utan vantar blir händerna snabbt stela av köld. 
  • Ropa eller vissla på hjälp. Det är inte säkert att du klarar dig upp utan hjälp. 
  • Arbeta långt fram med isdubbarna och hjälp till med simbentag. 
  • Hasa, åla el. kryp långt iväg till säker is innan du ställer dig upp. På så sätt fördelar du din vikt över ett större område så länge isen är svag och inte bär för en stående person.

Källa: Svenska livräddningssällskapet 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".