Jaktvapen och Bo-Erik Persson.
Bo-Erik Persson. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Madeleine Korneliusson/SR.
TRANEMO

Handikappanpassad jakt i Länghem

Jägareförbundet: De kan köra rullstol rätt in på passet
1:36 min

Inför höstens jaktsäsong kommer Svenska Jägareförbundet i Södra Älvsborg att handikappanpassa den jaktmark som man arrenderar på Rådde Gård i Länghem. 

Anpassningen är en del i Jägareförbundets projekt "Jakt för alla" som syftar till att underlätta för funktionsnedsatta att komma ut i naturen och jaga.

– På de här markerna har vi undervisningsjakt och jakt för nysvenskar, marklösa jägare och jägarskoleelever. Men det nya nu för 2015 är att vi gör i ordning pass som är handikappanpassade så att även de kan komma ut och jaga, säger Bo-Erik Persson, vice ordförande för Svenska Jägareförbundet i Södra Älvsborg. 

Förberedelserna för de tillgänglighetsanpassade jaktmarkerna på Rådde Gård startade förra året och kommer att färdigställas under 2015 inför höstens jakt.

Rent praktiskt innebär det bland annat att förbundet nu bygger ramper på jaktmarken som man lätt kan ta sig till med rullstol. 

– Så att man kan komma med en rullstol till exempel och rulla in direkt från vägen eller bilen in till passet. Och nu sätter vi tak på de passen också så att man kan sitta där även när det regnar eller snöar.

Enligt Bo-Erik Persson kan den tillgängliga jaktmarken bland annat tilltala dem som har jagat tidigare i livet, men som kanske har varit med om en olycka och därför inte har kunnat fortsätta med sitt fritidsintresse.  

– Det finns exempel på sådant och det är ju synd om de människorna som kanske har jagat hela sitt liv och som blir sittande i rullstol och inte har någonstans att komma. Då ser vi att vi kan hjälpa dem på något vis här ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".