Engelbrektskolan och en smörgås. Foto: Claudio Bresciani/TT och P4 Sjuhärad.
Engelbrektskolan och en smörgås. Foto: Claudio Bresciani/TT och P4 Sjuhärad.
BORÅS

Engelbrekts smörgåspaket kan vara olagligt

Skolverket: Elever ska inte pekas ut
0:59 min

När Engelbrektskolan åkte till Göteborg fick barnen betala själva för restaurang eller äta smörgåspaket utanför. Enligt Skolverket kan skolan ha brutit mot lagen.

När Engelbrektskolan i Borås ordnade skolresa till operan i Göteborg förra veckan gick eleverna på restaurang. De som inte hade råd fick hämta ut smörgåsar, och äta utanför. 

En förälder har nu anmält händelsen till Skolinspektionen.

– Det ska inte vara så att elever känner sig utpekade, säger Skolverkets jurist Sofia Kallin.

 Enligt de riktlinjer som finns när det gäller skolresor så kan elever få ta med sig en matsäck, eller betala en obetydlig summa för mat.
Men elevens utbildning ska vara lika och på samma villkor för alla och det kan betyda att Engelbrektskolan i det här fallet har brutit mot skollagen.

– När det gäller skolresor så har det varit så att elever som haft råd har fått åka och de som inte haft råd har erbjudits ett annat alternativ. Där finns exempel där skolinspektionen inte tyckt att det är acceptabelt, säger Sofia Kallin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".