Elsa Carlsson, Robin Soivonen, Nina Ronnby och Oscar Bjuvemyr i elevrådsstyrelsen på Engelbrektskolan. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
Elsa Carlsson, Robin Soivonen, Nina Ronnby och Oscar Bjuvemyr i elevrådsstyrelsen på Engelbrektskolan. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio
BORÅS

Elevråd om "fattiglunch": Inget fel

Elevrådsmedlem: Jag tycker inte det var fel
3:19 min

Elevrådet på Engelbrektskolan i Borås ser inte problemet med skolresan till Göteborg. Resan har kritiserats för att blottlägga barnfattigdom och är anmäld till Skolinspektionen.

P4 Sjuhärad har idag rapporterat om att Engelbrektskolans utflykt till Göteborg förra veckan. Elever som inte kunde eller ville betala för restaurang fick istället hämta ut smörgåsar och äta utanför restaurangen.

Händelsen är nu anmäld till skolinspektionen, och bland annat har politiker reagerat på hur allt sköttes. Elevrådsstyrelsen på skolan däremot förstår inte problemet.

– Jag tycker inte det var något fel. Jag har själv tagit en macka eller korv med bröd, även om jag har råd att gå ut och äta, säger elevrådsmedlemmen Elsa Carlsson.

Robin Soivonen håller med och skulle också kunna tänka sig att äta mackor.

– Det är ett bra alternativ att man kan få mackor. Det spelar ingen roll vart man äter, det är bara roligt att passa på när man väl är i Göteborg, säger han.

Skolans rektor har sagt att det inte blir några fler skolresor om det visar sig att skolan handlat fel. Oscar Bjuvemyr tycker att det skulle vara tråkigt om det blev så.

– Jag hade sett fram emot att få gå på opera i nian, och det skulle vara tråkigt om det inte blev så, säger han.

Elsa Carlsson menar att man hakat upp sig på att detta hänt just vid en utflykt. Hon menar att detta även händer under skolluncherna.

Nina Ronneby tycker att det är tråkigt om någon känner sig utanför på grund av detta.

– Skolan kan inte bestämma att vi måste äta mackor till lunch, utan vi får ju göra som vi vill. Det gäller även på vanliga luncher, säger Nina Ronneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".