Emmi Åberg och Anna Klaar. Studenter på Högskolan i Borås. Foto: Peter Elvemo.
Emmi Åberg och Anna Klaar. Studenter på Högskolan i Borås. Foto: Peter Elvemo.

Brist på bibliotekarier i framtiden

Skolbibliotekschef: Vi är på väg mot en brist
3:55 min

Från överflöd till underskott - idag håller Sverige nämligen på att utveckla en bibliotekariebrist. Något som lockar kommuner till Borås.

Under torsdagen arrangerades den årliga STARK-dagen på Högskolan i Borås. En arbetsmarknadsdag där näringslivet och offentliga sektorn möter potentiella framtida anställda.

En av utställarna under årets mässa var Linköpings kommun. Skälet: locka bibliotekariestudenter.

I dag håller nämligen Sverige på att utveckla en bibliotekariebrist.

Catrin Eriksson är skolbibliotekariechef i Linköping.

– Vi är på väg mot en brist. Och i Linköping saknar vi kontakten med en utbildning så vi känner att vi vill komma hit och tala om vilka vi är.

Catrin Eriksson tror att bristen främst beror den nya skollagen 2011.

– Då började man prata om att bedriva biblioteksverksamhet på skolan. Och vi har gått ett steg längre med att bemanna med utbildade bibliotekarier. Överallt i Sverige börjar liknande satsningar och då öppnar sig en ny arbetsmarknad.

I ett försök att locka till sig studenter har Linköpings kommun därför utvecklat ett traineeprogram som riktar in sig främst till skolbibliotekarier.

Anna Klaar läser andra året på biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås.

– Målet är ju att bli bibliotekarie. Sedan får vi se var det blir. Jag skulle tycka det var roligt med skolbibliotek eller folkbibliotek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".