Helena Sundén, generaldirektör för Institutet mot mutor, är tveksam över AB Bostäders agerande runt sponsring till Elfsborg. Foto: P4 Sjuhärad/Institutet mot mutor.
Helena Sundén, generaldirektör för Institutet mot mutor, är tveksam över AB Bostäders agerande runt sponsring till Elfsborg. Foto: P4 Sjuhärad/Institutet mot mutor.
BORÅS/ELFSBORG

Institutet mot mutor: Tveksamma sponsorresor

Generalsekreterare: Får inte få personliga fördelar
1:52 min

De senaste åren har kommunala AB Bostäders chefer rest på sponsorresor tillsammans med Elfsborg. Institutet mot mutor tycker upplägget låter olämpligt.

Det menar Helena Sundén, som är generalsekreterare för Institutet mot mutor

– Problemet är ju att är det en specifik klick av personer som kanske fattar besluten om sponsringsavtalen och som också då får fördelar genom sponsringsavtalen.

– På något sätt skulle det kunna innebära att de påverkas i sin tjänsteutövning. Då kan man gå över gränsen till vad som ses som olagligt.

Inga konkreta resultat
I det kommunala bostadsbolaget AB Bostäders sponsoravtal med Elfsborg ingår det bland annat platser till fotbollsgalan och resor till bortamatcher - fördelar som varit reserverade för bolagets chefer.

Sven Liljegren, som är vd för AB bostäder, säger att resorna har varit ett sätt för bolaget att bygga nätverk med näringslivet.

– Vi är inte där för enbart det egna nöjet, utan vi är representanter för AB Bostäder, och då är det ledningsfolk.

Vad har ni fått ut av de här resorna rent konkret?

– Ja, det kan jag inte säga att vi har fått ut något rent konkret. Utan vad vi har gjort är att vi har byggt ett kontaktnät, vi har ökat har ökat våra kontakter bland näringslivet i Borås.

Avråder från Vip-biljetter
Helena Sundén på Institutet mot mutor, menar att chefer inom det offentliga måste vara särskilt försiktiga med att teckna sponsoravtal som innebär att de till exempel får åka på resor eller får biljetter till sportevenemang.

– Vår rekommendation är ju till exempel att har man fått biljetter så är ju det någonting som lämpligtvis delas ut till hela verksamheten så att det inte är en liten krets av personer som får personliga fördelar av det här.

– Där kan man ju säga att förhoppningsvis så har man andra ytor att nätverka med näringslivet på än på hockeymatchen eller i någon VIP-lounge eller någonting annat. Det är ju sådant som kanske bör och ska ske på arbetstid och på arbetet, och speciellt om man är företrädare för det offentliga Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".