Skolmatsal - lika "brusig" som en genomfartsled. Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT och P4 Sjuhärad.
1 av 2
Skolmatsal - "brusig" som en genomfartsled. Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT och P4 Sjuhärad.
"Man är helt slut efter en dag i köket", säger Petra Svensson och Linda Raatikainen som jobbar i köket på Fritslaskolan. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
"Man är helt slut efter en dag i köket", säger Petra Svensson och Linda Raatikainen som jobbar i köket på Fritslaskolan. Foto: Jenny Hellström
#LUNCHBULLER

Lunch i skolan är som att äta vid en väg

Elev: Känns som öronen ska spricka
1:43 min

Lunchen ska vara en paus i skolan, men ljudnivån i många skolmatsalar sätter stopp för det. I Fritslaskolan är ljudet tidvis starkare än vid högtrafikerade Kungsleden i Borås - 80 decibel.

– Ibland sitter jag och håller för öronen så jag kan inte äta med händerna, för det känns som öronen ska spricka för att det är så högt, säger Elma Hagert som går i tvåan på Fritslaskolan.

Händer det aldrig att det är tyst och lugnt i matsalen?

– Det är alltid jättehögt, hela tiden. Nu är jag ganska van vid högt ljud eftersom jag har fåglar hemma, men jag får jätteont i huvudet av det här, säger Cecilia Bovin - också i tvåan på Fritslaskolan.

Över 80 db
Under den dryga halvtimma som P4 Sjuhärad mäter ljudnivån i Fritslaskolans matsal är det omkring 40 elever i lokalen. Bullermätaren pendlar runt 75 decibel - med toppar strax över 80 decibel.

För att få något att jämföra med gör vi samma mätning under lunchtrafiken utmed högtrafikerade Kungsleden i Borås. När det är rött för bilarna ligger ljudnivån på 65 decibel.

När trafiken börjar rulla igen rör sig bullermätaren upp mot 75 decibel, något under ljudnivån i matsalen i Fritsla. 

Svårt att lösa
Även om de här ljudnivåerna inte är skadliga för hörseln så tröttar det och skapar stress - det säger flera elever, lärare och även Petra Svensson som jobbar i bespisningen.

– Ibland är det hemskt att stå här ute i två och en halv timma. Det var som jag sa till en lärare, det går väl an för dem som bara är inne en kvart, tjugo minuter men vi här står här hela lunchen.

Hur känner du dig efter ett arbetspass?

– Helt slut, säger Petra Svensson som jobbar i maten.

På Fritslaskolan har man försökt få ned ljudnivån i matsalen med flera olika åtgärder, men rektorn menar att det i slutändan handlar om att få eleverna att vara tystare. Läs mer här >>>

Fråga

Hur högt låter...

Tyst sovrum - 20 decibel
Bibliotek - 40 decibel
Samtal - 60 decibel
Vanlig trafik - 80 decibel
Plåtverkstad - 90 decibel
Rockkonsert - 110 decibel
Smärtgräns - 120 decibel
Fyrverkeri - 130 decibel

Källa: Arbetsmiljöverket

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".