Trots ljudabsorbenter på väggar och bord och platstallrikar i stället för porslin bullrar det i Fritslaskolans matsal. Foto: Roger Vikström/TT
Trots ljudabsorbenter på väggar och bord och platstallrikar i stället för porslin bullrar det i Fritslaskolans matsal. Foto: Roger Vikström/TT
FRITSLA

Svårt att få bort oväsen i skolmatsalen

Rektorn: "Inte bra"
1:45 min

I Fritslaskolans matsal är det lika larmigt som vid en högtrafikerad väg. Man har försökt få tystare, men i slutändan måste eleverna bli vara tystare säger rektorn.

– Jag tror att ett sätt att få ned ljudet är att göra eleverna medvetna om att de själva inte vill ha det så, för de är ju bara de själva som gör att det blir så här, säger Jan Magnusson, rektor för Fritslaskolan.

När P4 Sjuhärad mätte ljudnivån i Fritslaskolans matsal, när lågstadiet åt, fick vi resultat på runt 75 decibel. Samma nivå uppmätte vi vid Kungsleden i Borås.

Både elever, lärare och måltidspersonal beskriver ljudnivån som ett problem, som både stressar, tröttar och i vissa fall orsakar huvudvärk.

– Det är ju inte bra om eleverna uttrycker det viset, säger rektor Jan Magnusson. Det är något vi får ta upp.

Skolan har försökt med flera olika åtgärder, som att sätta upp ljudabsorberande plattor på väggarna och borden och även bytt ut det skramlande porslinet mot tallrikar i plats.

– Vi tycker att vi har fått ned ljudnivån väldigt mycket men vi känner ibland att det är för hög ljudnivå ändå, vissa perioder och då försöker vi lägga om scheman så att vi får mindre grupper som äter, säger Malin Stiernstrand Ryd, tidigare rektor numera förskolechef i Fritsla.

Om det här enbart hade varit en arbetsplats för vuxna, hade man accepterat den här ljudnivån då?

– Det är klart att vi inte accepterar det, varken för barn eller oss själva, vi jobbar hela tiden aktivt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Malin Stiernstrand Ryd.

Fråga

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".