"Svårt att förstå att man hinner med", säger Kimet Mehmeti som jobbar i köket. Foto: Jenny Hellström
1 av 2
"Svårt att förstå att man hinner med", säger Kimet Mehmeti som jobbar i köket. Foto: Jenny Hellström
Matschemat när alla elever ska äta ser bra ut på papper men fungerar inte i praktiken, menar Anne Hansson, kostchef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Matschemat när alla elever ska äta ser bra ut på papper men fungerar inte i praktiken, menar Anne Hansson, kostchef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström
#LUNCHBULLER

Skolkökspersonal tvingas ha öronproppar

Kimet i Mogas kök: Väldigt stressat
1:38 min

Den extrema ljudnivån i Mogaskolans matsal ledde till att Arbetsmiljöverket kopplades in förra våren. Men skränet är kvar och personalen får ha öronproppar för att orka jobba.

– Vi alla kommenterar ju att det är hög ljudnivå, särskilt när de allra minsta barnen äter, en del av oss använder öronproppar, säger Randi Rosåsen - kökschef i Mogaskolans matsal.

Stessigt och stojigt
Problemen i matsalen på Mogaskolan har pågått under lång tid. Huvudproblemet är att allt för många elever äter samtidigt. Vissa dagar passerar merparten av skolans dryga 600 elever matsalen - under en och samma lunchtimma.

Det innebär både högt ljud, stök och en stor stress för personalen att hinna med att få fram mat och bestick till alla som ska äta.

När P4 Sjuhärad var på besök låg ljudtrycket ibland på 80 decibel - en ljudnivå där arbetsgivaren enligt lag måste se till att det finns hörselskydd.

– Det är väldigt stressat. Man förstår inte riktigt hur man får ihop det, men man tänker bara att barnen ska få mat i tid, säger Kimet Mehmeti som jobbar i köket.

Svårt att lösa
I våras vände personalen sig till huvudskyddsombudet för att få hjälp. Arbetsmiljöverket larmades som i sin tur hotat med vite om situationen inte blir bättre. Det har den inte - oväsendet är kvar, och öronpropparna.

Svenljungas kostchef Anne Hansson delar sin personals beskrivning av problemen, och tycker inte heller att hon har fått gehör.

– Det kan gå så långt att vi stänger matsalen, för vi går ju emot brandskyddet. Det skulle vara en fasa för mig om det skulle hända något, säger hon.

En lösning skulle vara att klasserna äter på olika tid, men skolschemat måste förändras i grunden och det är inte lätt. Läs mer här >>>

Lovar att åtgärda problemen
Senast i april ska problemen i Mogaskolans matsal vara åtgärdade, det lovar nu samhällsbyggnadschefen i Svenljunga, Fredrik Ekberg. 

– Nu har vi gjort en genomgång av detta med rektor och ledning på barn- och utbildningsförvaltningen och vi är överens om vilka åtgärder vi ska göra, säger han.

Kommer det i april att vara klart så att personalen slipper sätta öronproppar när de jobbar?

– Ja, det tror jag absolut.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sverigesradio.se
033 - 17 75 66

Madeleine Korneliusson
madeleine.korneliusson@sverigesradio.se
033 - 17 75 44

Fråga

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".