Läraren Aldina Hamidovic och eleverna Elin Asserlund och Abbas Almari tycker alla att de fem tysta minuterna fungerar bra. Foto: Jenny Hellström
Läraren Aldina Hamidovic och eleverna Elin Asserlund och Abbas Almari tycker alla att de fem tysta minuterna fungerar bra. Foto: Jenny Hellström
#LUNCHBULLER

Tyst stund ger lugn i skolmatsalen

Läraren Aldina: "Fem tysta minuter"
1:40 min

Ljudnivån är störande hög i många skolmatsalar, men det finns goda exempel. På Ekarängskolan i Borås får eleverna lugn och ro tack vare fem tysta minuter varje dag klockan tolv.

Skulle du äta i en matsal med 80 decibel? Rösta  i artikeln.

Det är strax före tolv på Ekarängskolan i Borås. Ljudnivån i matsalen är ganska surrig när klass tre och fyra stormar in för att äta.

Sedan händer något. Prick klockan tolv höjer fjärdeklassarna ena armen i luften, tecknet på att nu börjar de fem tysta minuterna och ljudnivån sjunker dramatiskt - från cirka 65 decibel till 40 decibel.

– Jag såg en tendens helt enkelt att eleverna var så trötta på eftermiddagarna, och jag blev också trött, säger läraren Aldina Hamidovic.

Hon ställde frågan till eleverna vad de tyckte att man skulle göra åt det, och förslaget blev fem tysta minuter klockan tolv. Alla elever jag pratar med på skolan tycker att det har blivit bra. 

– Det är mycket skönare att äta när det är tyst, för att det är lite lugnare, säger Matteus Arastråle som går i fyran.

De tysta minuterna hänger kvar och dämpar ljudnivån under resten av lunchen. Förutom att själva miljön i matsalen har blivit bättre ser läraren Aldina Hamidovic andra fördelar, som att eleverna hinner äta ordentligt.

– De har ju så bråttom ut till rasten, har man då pratat under tiden man har varit här och inte ätit maten och sedan rusar iväg för att spela fotboll så får man ju inte i sig mat, säger Aldina Hamidovic.

Fråga

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".