Vinylskivor hos skivbutiken i Falun. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Vinylskivor hos skivbutiken i Falun. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Retroexplosion - vinylskivorna är tillbaka

Jonas: Gillar att se den snurra - känsla i det
1:10 min

Vinylskivorna har fått ett uppsving på sistone. Förra året ökade försäljningen med 45 procent, visar en rapport från branschorganisationen IFPI.

Gunnar Nises driver en skivbutik i centrala Falun och han märker av det här.

– Det säljer ju. Det har varit ett dött format och nu är det ett levande format igen, så visst försäljningen av vinyl går väl uppåt men det är fortfarande en ganska liten del av all försäljning, säger han.

Trots uppsvinget står vinylskivorna bara för 2 procent av marknaden. Det vanligaste sättet att lyssna på musik idag är via streamingtjänster som Spotify eller Wimp. Men samtidigt som försäljningen av CD-skivor minskar så ökar alltså vinylskivorna.

– Om man själv är entusiast och tycker att det är väldigt kul med musik då kanske det känns lite själlöst med streaming och nedladdning, och ska man ändå göra sig besväret att slå på en skiva så kanske det är lite roligare med en större grej, är Gunnar Nises teori till ökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".