Siinto Hämäläinen i tiggarlägret på hans tomt utanför Borås. Foto: Joel Wendle.
Siinto Hämäläinen i tiggarlägret på hans tomt utanför Borås. Foto: Joel Wendle.
LINKÖPING

Nationell konferens ska lösa tiggarfrågan

Utvecklingsstrateg: Kommunerna har stått ensamma
1:27 min

Vad kan och ska kommunerna göra för EU-migranterna som tigger och lever som hemlösa? Idag diskuteras den frågan på en nationell konferens i Linköping

En av arrangörerna till konferensen är Linköpings kommun, där Karin Linkhorst är utvecklingsstrateg.

– Syftet är att diskutera den här frågan, och se vad det  skulle kunna finnas för lösningar. 

Intresset för konferensen i Linköping har varit stort, något som väl visar att det här är en fråga som många kommuner har svårt att hantera och behöver vägledning i.

Idag hanteras situationen väldigt olika runt om i kommunerna. Som P4 Sjuhärad uppmärksammat flera gånger tidigare så bor i Borås många av de rumänska romer som på dagarna tigger på gatorna, hemma hos Siinto Hämäläinen.

För tillfället sover mellan 30 och 40 personer i tält och husvagnar i hans trädgård och även i andra utrymmen som en lekstuga.

Siinto menar att många kommuner inte tar det ansvar för utsatta EU-migranter som de borde.

– Det behövs något som gör att kommunerna inte kan tolka lagarna som de vill.

Utvecklingsstrateg Karin Linkhorst i Linköping igen.

– Det är ju väldigt olika eftersom kommunerna ser olika ut. Men det är också så att det inte funnits någon nationell samordning i den här frågan.

– Nu tillsattes det en nationell samordnare förra torsdagen, men (hittills) har kommunerna lämnats till att själva hitta lösningar, säger Utvecklingsstrateg Karin Linkhorst i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".