Hanna Werner. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 3
Hanna Werner. Foto: Erika Larsson/SR.
Tulpaner som står utan vatten. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 3
Tulpaner som står utan vatten. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 3
Foto: Erika Larsson/SR.
KONSUMENT

Affärer håller tulpaner utan vatten

Tulpanälskaren: De torkar eller slår inte ut
3:52 min

Hanna Werner från Sandared älskar tulpaner och beskriver sig själv som en tulpanfreak. Hon köper flera buntar i veckan men under några månaders tid har hon funderat på varför de inte håller hemma.

 

Vid flera tillfällen har tulpanälskaren Hanna Werner varit inne i butiker som säljer blommor och observerat att tulpanerna står i hinkar eller kartonger utan vatten. När hon sedan märkt att de vissnat ihop hemma i vasen efter bara några dagar, trots att hon skött dem enligt konstens regler, har hon blivit lite misstänksam.

– De står fina tulpaner i lådor eller hinkar utan vatten och det har jag sett i flera andra butiker också. Det är jättetråkigt när man tagit med dem hem och märker redan efter någon dag att de börjar sloka och vissna.

Tror du att affärerna gör så här medvetet?

– De vill väll sälja så mycket som möjligt. Man blir ju ledsen och jag känner mig ju lurad om jag köper en bukett som slokar efter bara några dagar, de borde hålla runt en vecka tycker jag.

P4 Sjuhärads reporter följde med Hanna Werner till en blomsterbutik i Boråsområdet för att följa upp hennes känsla.

Inne i butiken, bland snittblommorna hittar de Emma Pålsson som förklarar varför tulpanerna ibland hålls utan vatten.

– De håller bäst om de står utan vatten annars slår de ut omedelbart och då säljer de inte.

Men blir inte kunden lurad om man köper blommor som slår ut och vissnar direkt?

– Så ska det ju inte vara. Det är upp till oss i butiken att kolla dem varje dag och ge dem vatten om de behöver. De ska hålla 5-7 dagar annars får man komma in och byta dem mot nya, säger Emma Pålsson.

Hanna Werner är med i P4 Sjuhärads Publiknätverk och ringde in till oss med sin undran, vilket resulterade i att vi träffades. Vill du också gå med i Publiknätverket? Ring 033- 17 75 45 eller mejla p4sjuharad@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".