"Andas rasism" - ett 20-tal boende i Gullberg kritiserar utspelet från Henry Sandahl (MBP). Foto: P4 Sjuhärad.
"Andas rasism" - ett 20-tal boende i Gullberg kritiserar utspelet från Henry Sandahl (MBP). Foto: P4 Sjuhärad.
MARK

Gullbergsbor protesterar mot sågning av asylboende

Gullbergsbo: Han spelar på folks rädsla
1:31 min

Ett 20-tal personer från Gullberg i Marks kommun skriver nu ett öppet brev angående det planerade asylboendet på orten. Politikern Henry Sandahl, en av de som protesterat mot boendet, får hård kritik.

"Alla som bor i Gullberg känner inte igen sig i den beskrivning av situationen som Henry Sandahl fört fram i media."

Det skriver ett 20-tal Gullbergsbor i ett öppet brev där de kritiserar Markbygdspartiets Henry Sandahl.

Genom sina uttalanden har Henry Sandhl riskerat att spä på fördomar, bidra till rasism och skapa splittring i byn, menar personerna, som även skriver att Gullbergsbor av tradition alltid har välkomnat de som flyttat dit. Varför skulle man frångå det nu? Frågar de sig.

– Vi upplever att han sprider fördomar och spelar på folks rädsla för vad ett eventuellt asylboende kan medföra, säger Anders Hultin, en av personerna bakom brevet.

– Om folk i Gullberg och närboende till skolan vill protestera så tycker jag att det är deras rätt att göra det. Men när en politiker som Henry Sandahl steppar in och höjer nivån på det så bidrar man mer till oro än vad man försöker lösa situationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".