Första spadtaget för multihall i Svenljunga

4:49 min

Idag tog politiker, skolan och entreprenörer det första spadtaget. I oktober ska Naturbruksgymnasiet i Svenljunga få en multihall - för idrott och samling.

Multihallen är en del i samlade moderniseringen av av Västra Götalandsregionens naturbruksskolor och kommer att bestå bland annat av en stor gymnastikhall och två klassrum

Skolan har funnits i över tjugo år menhar aldrig haft en idrottshall, än mindre en aula. Rektorn på skolan Sakari Lempessalmi är glad över tillskottet.

– Idag är en stor dag. Vi har drömt om att ha en egen hall i många år och det känns kul att regionen har hittat pengar till detta, säger han.

Som det ser ut idag lånar skolan externa lokaler något som man kommer att slippa när hallen förhoppningsvis står färdig i oktober i år.

Upprustning av naturbruksgymnasierna 
Rune Hegland är ordförande på Naturbruksstyrelsen och fanns på plats under spadtaget. Han förklarar att det är fler skolor än den i Svenljunga som ska rustat upp.

– Regionfullmäkige har beslutat att ge oss 90 miljoner under tre år till att rusta upp naturbruksskolorna i regionen. Vi kommer att se över dem två och två så näst på tur står Strömma i Sätila, säger han.

Det har varit omplaceringar av personal och dålig ekonomi på skolorna de senaste åren. Hur kommer det sig att man har pengar att lägga på detta?

– Vi har haft för mycket personal i förhållande till elevtalen så omplaceringar har varit nödvändigt. Samtidigt har 16-åringarna minskat, men nu är antalet som kan söka på väg att öka igen. När styrelsen pratade med politikerna över oss så beslutade de att ge oss tilskott för detta.

Efterlängtad av eleverna
Runt 26 miljoner kommer hallen att gå på när den står färdig. Tobias Gustavsson, inriktning skog, och Matilda Sjödell, inriktning häst, går i tvåan på gymnasiet.

– Det är bra att de ska bygga en hall. Idrottsintresset är stort på skolan och nu kommer vi att kunna använda den på kvällarna till innebandy och fotboll, säger Tobias Gustavsson.

Eleverna tycker att det har märkts av att ekonomin inte varit den bästa på regionens sex naturbruksgymnasium de senaste åren.

– Det har ju försvunnit en del lärare och det har märkts att det saknats pengar, säger Tobias Gustavsson.

Tycker ni att det är rätt beslut att bygga en hall?

– Det är bra. Det kanske blir fler elever som söker till skolan när det finns en idrottshall och aula, säger Matilda Sjödell.

Samtidigt som man påbörjar multihallen så inleder man också arbetet med en ny vilthanteringsanläggning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista