Nordeas kontor Skövde: Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Nordeas kontor i Skövde: Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Terrorpengar stoppade på bank i Skövde

Finansinspektionen: Även små summor kan bidra till allvarliga våldsbrott
2:09 min

Ett försök att skicka pengar till misstänkt terrorverksamhet har avslöjats på Nordeas bankkontor i Skövde. Uppgifterna kommer från personal på bankkontoret, men officiellt vill Nordea inte kommentera saken.

I Skaraborg kan nyhetsrapporterna om olika terrordåd runt om i världen kännas väldigt avlägsna. Men någonstans under ytan verkar det hända saker även i här.

Personal på Nordea i Skövde har berättat att en transaktion på banken stoppats efter att ha fastnat i filtret för terrorfinansiering, men det är någonting som banken inte vill kommentera överhuvudtaget när P4 Skaraborg ställer frågan. Via e-post hänvisar Nordea istället till de regler som gäller för bankerna och deras skyldighet att motverka att de utnyttjas för terrorismfinansiering.

Bland annat handlar det om att de inte får göra affärer med personer eller organisationer som finns på EU:s sanktionslistor. Bankerna måste också ta in viss information om sina kunder - vilket ofta sker genom olika frågor till personer som är inne och uträttar bankärenden.

"Vad som framkommit utifrån den informationen kan Nordea inte kommentera", skriver banken till oss.

Finansinspektionen har till uppgift att se till att bankerna gör de här kontrollerna ordentligt. Där är Cecilia Ekenbäck chef för penningtvättsenheten:

– Om bankerna misstänker finansiering av terrorism så ska de rapportera det till finanspolisen som jobbar vidare med frågorna, säger hon.

Men vare sig finanspolisen eller säpo vill kommentera uppgifterna om Skövdeärendet, utan hänvisar till sekretess. Det verkar emellertid som den här sortens transaktioner ändå är ganska ovanliga.

– Man har gjort olika försök att uppskatta omfattningen av terrorismfinansiering i Sverige och kommit fram till att det kan röra sig om någon miljon kronor årligen. Merparten av pengarna tros gå till terrororganisationer i utlandet, säger Cecilia Ekenbäck.

– Det kanske inte låter som så mycket pengar, men man ska komma ihåg att även väldigt små summor kan bidra till väldigt allvarliga våldsbrott som kan få stora konsekvenser för den som drabbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".