Hovrätten i Västra Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
Hovrätten i Västra Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
BORÅS

Mamma frias från dråpförsök på sin handikappade son

Kvinnans försvarsadvokat: En jättebra dom
1:24 min

Boråskvinnan som dömts till fängelse för att ha försökt ta livet av sin vuxne handikappade son friades i dag av hovrätten. Mannen togs in till sjukhus med höga doser av stark medicin i magen.

Kvinnan åtalades i tingsrätten misstänkt för mordförsök på sin vuxne, handikappade son, och åklagaren krävde att domen skulle bli sex års fängelse.
I slutändan dömdes kvinnan i september förra året till fyra års fängelse, inte för mordförsök men väl för dråpförsök.

Kvinnan har hela tiden nekat till brottet och överklagade, och i dag föll alltså hovrättens dom - frikänd på alla punkter.

Hovrätten motiverar domen med att det inte går att bevisa att det är mamman som gett sonen medicinen. Man menar att det inte kan uteslutas att sonen intagit i vart fall en del av medicinen själv.

Rätten var oening och en nämndeman ville döma mamman till ett års fängelse för grov misshandel.

Kammaråklagare Anna Andersson säger till P4 Sjuhärad att hon inte hade väntat sig en friande dom.

– Min bedömning var, och är, att bevisningen skulle räcka för en fällande dom. Men den uppfattningen delar inte hovrätten och vad det beror på kan jag inte uttala mig om eftersom jag ännu inte läst domen, säger hon.

Kvinnans advokat Peter Zeijersborger säger att han tycker att det är ett korrekt beslut som hovrätten tagit och att det är bra att hovrätten värderade bevisningen annorlunda än tingsrätten.

– I tingsrätten målades det upp ett scenario om att det skulle vara fråga om någon slags barmhärtighetsmord eller liknande och det har man definitivt inte tagit fasta på i hovrätten, så jag tycker att det är en jättebra dom.

Gick inte att väcka
Det var i maj 2013 som händelsen ägde rum. Den vuxne sonen är diagnostiserad med autism och bipolär sjukdom och han behöver därför assistans dygnet runt.

Hans mamma var en av hans personliga assistenter och det var också hon som ringde ambulans sedan sonen kräkts i sömnen och inte gått att väcka.

Totalt skulle mannen ha fått i sig cirka 170 tabletter av starka läkemedel, varav ett som är narkotikaklassat i Sverige.

Till bevisen hörde bland annat tolv tomma läkemedelsförpackningar som hittats slängda i en papperskorg i mannens hem.

Misstänkt barmhärtighetsdåd
Kvinnan har hela tiden hävdat att hon inte har haft uppsåt att döda sin son och att hon inte gett honom den stora mängd mediciner som åklagaren hävdar.

Hon förnekade även att hon innehaft narkotikaklassad medicin och hon frias nu även från den misstanken då det enligt hovrätten inte går att bevisa att kvinnan innehaft några narkotikaklassade läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".