Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
SJUKSKÖTERSKEBRIST

Vårdkris på SÄS - nu drar sköterskorna

Sjuksköterskestudent: Jag tror att allt fler kommer att sluta.
1:34 min

Sjuksköterskor som sjukskriver sig, eller flyttar till Norge där lönerna är bättre. Personal på Södra Älvsborgs sjukhus berättar nu om krisen i sjukvården som bara verkar bli djupare.

Har du påverkats? Har du en historia att berätta? Maila oss på p4sjuharad@sr.se

Sjuksköterskebristen är allvarlig över hela landet menar Vårdförbundet, så även på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Inom Vårdförbundet har man länge varnat för att sjuksköterskorna börjar få nog, och ett bevis är det som hände på SÄS i mitten av januari. Personalbrist tvingade då sjukhuset att gå in i stabsläge, ett krisläge som annars är vanligt att ta till vid allvarliga olyckor.

Ovärdig arbetssituation
En sjuksköterskestudent på Borås Högskola är färdig nu till sommaren. Hon vill inte framträda med sitt namn i rädsla för att stöta sig med kommande arbetsgivare, men säger till P4 Sjuhärad att hon är orolig.

– Säg att alla sjuksköterskor säger upp sig. Vad har vi för vård i Sverige då? Det är ingen hållbar arbetsmiljö. Folk blir sjukskrivna och flyttar till Norge. Det bara ökar och jag tror att det kommer att öka mer och mer. Är det inte värt att sätta sig in mer i situationen och ta det på allvar med tanke på att det är så mycket kritik mot det? Istället för att bara låta det kollapsa.

En sjuksköterska som vi har pratat med arbetar på en hårt belastad avdelning på SÄS och har nu valt att säga upp sig. Hon har valt att vara anonym.

Hon känner att det inte är värdigt att ha den arbetssituation som hon har. Att inte veta om hon kan gå hem när hon slutar, eller känslan av att inte ha full kontroll på sina patienter.
Hon talar också om bemanningssköterskorna som jobbar där, och som bara blir fler och fler. Känslan är att de har mindre ansvar än henne men mer lön än de ordinarie.

Uppror på avdelning
I höstas gjorde några stycken på hennes avdelning ett uppror. De fastanställda skrev ett brev och krävde samtidigt högre lön och bättre villkor. Men de fick inget gehör och det var då hon bestämde sig för att säga upp sig.

Sjuksköterskan känner att ingen ansvarig tar det riktigt på allvar. Sjusköterskestudenten, som snart ska ut i den verkligheten, upplever samma sak.

– Politikerna är väl de som styr mest. Problemet där är väl att de troligtvis inte har koll på hur det fungerar. Man hade ju velat sätta dem på en stol på en avdelning och så får de sitta där en vecka. Så får de se hur kul det är när de ser hur alla springer eller när någon inte har varit inne hos en patient på flera timmar. Så att de kan se det själva. Det känns inte som de förstår situationen, säger sjuksköterskestudenten på Borås Högskola.

Har du påverkats ? Har du en historia att berätta? Maila oss på p4sjuharad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".