Kokosnötter
1 av 3
Kokosnötterna på Niels och Ernas trapp. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
Kokosnötter
2 av 3
Här fastnar kokosnötterna. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
Niels Kristensen
3 av 3
Niels. Foto: Christopher Johansson
ÅSARP

Kokosnötsmysteriet kan vara knäckt

Niels: Kommer mycket skit i ån
6:14 min

Sedan i höstas har det totalt kommit 70 ätbara kokosnötter flytande förbi Niels och Erna Kristensens gård utanför Åsarp. Nu kan mysteriet vara löst.

Strax utanför Åsarp, på gränsen till norra Sjuhärad, bor Niels och Erna som är i 80-årsåldern. På deras gård finns det ett vatteningtag till en kraftstation som leds in från ån Ätran. Bara det senaste året har det kommit flytande omkring 70 kokosnötter som de har fiskat upp.

– De kommer flytande lite då och då. Det är jätteroligt, säger Niels.

Nötterna har varit ett mysterium för Niels och Erna som har samlat på sig så mycket kokosnötter att det börjat dela ut dem till släkt och vänner.

– För oss är det inte så stor grej, det kommer så mycket skit i ån, säger Niels och skrattar. 

Under dagen har mysteriet klarnat något. På dn.se berättas om 75-årige Bengt Ivarsson som var lördag sett två personer gå ut på den närliggande bron och kasta ner något i vattnet.

Bengt tror att det handlar om en far och son som kommer från Indien, och att kokosnötterna är en del i en hinduisk ritual.
På grund av språkförbistring vet han inte säkert, men enligt DN.se är det vanligt i bland annat Indien att offra frukter och nötter genom att kasta dem i floder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".