Foto: Fredirik Persson / TT.
Foto: Fredrik Persson / TT.
EKONOMI

Aktiespararna ser varningstecken på het börs

Vd: Kraftiga kursrörelser ett varningstecken
1:57 min

Börsen har gått upp över nio procent hittills i år och den senaste veckan har börskurserna i flera av Sveriges största bolag skenat efter kvartalsrapporterna. Föreningen Aktiespararna ser kursrusningarna som en oroväckande signal.

– Det är vi ser nu med de kraftiga kursrörelserna, det är nog ett varningstecken skulle jag vilja säga, säger Carl Rosén, vd för föreningen Aktiespararna.

Ett varningstecken på vad då?

– Just när förhållandevis små nyheter ger sådana här kursrörelser, så är det en risk för att vi är nära toppen på den här aktieutvecklingen, säger han.

Stockholmsbörsen har börjat året med en rivstart och det följer på förra årets uppgång på 12 procent.

Många investerare har tryckt på köpknappen efter bolagens kvartalsrapporter.

För till exempel Nordea låg vinsten nära analytikerkårens samlade prognos, men löftet om en lite bättre utdelning än väntat gav ett sådant köptryck att bankens börsvärde på en dag ökade med mer än 33 miljarder kronor.

Carl Rosén konstaterar att många bolag går bra, inte minst de som gynnas av den starka dollarn.

Men suget efter aktier är stort eftersom den låga räntan gör att många andra investeringar knappt ger någon avkastning alls.

Dessutom har Europeiska Centralbanken nyligen beslutat att pumpa in pengar i det finansiella systemet.

Just den stora pengatillströmningen har ökat risken, tycker Lars Söderfjell som är aktieanalytiker på Ålandsbanken.

– Det finns förutsättningar för att en värderingsbubbla skulle kunna uppstå den här gången. Jag liknar det med en sen utekväll. Baren är öppen, orkestern spelar och vi dansar fortfarande. Men det är nog dags att flytta sig lite närmare utgången, säger han.

Men det finns också bedömare som räknar med en fortsatt stark börs framöver, bland andra Fredrik Skoglund som är aktiestrateg på Handelsbanken.

– Jag håller med om att när börsen står på höga nivåer så blir det större utslag om det kommer negativa eller positiva nyheter i rapporterna. Men jag är inte säker på om det betyder att vi är nära toppen", säger han.

– Jag tror att aktiemarknaden kan fortsätta gå bra. Skillnaden mellan räntor och vad aktieutdelningen ger är på "all time high" och jag tror det kan fortsätta stödja börsen, säger Fredrik Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".