Foto: Jenny Hellström

Tomt i Svenljunga ridhus

Johan Björkman (M): Full verksamhet till hösten
1:24 min

Det kan dröja ända till hösten innan det blir full verksamhet i ridhuset i Svenljunga igen. Anläggningen står i princip tom sedan kommunen velat höja arrendet från 10 000 kronor per år till 175 000. 

Både den kommersiella ridskolan och naturbruksgymnasiet har flyttat sina verksamheter.

Johan Björkman, Moderat oppositionsråd, var den som överklagade beslutet att sälja anläggningen för några år sedan, ett beslut som han inte ångrar.

– Nej det gör jag inte. Jag tyckte det behövde prövas då, sedan kanske det inte hade prövats om inte jag hade överklagat, säger Johan Björkman.

2012 klubbade en majoritet av politikerna, med Centerpartiet i spetsen, igenom en försäljning av Svenljunga kommuns ridhus till Svenljunga ridklubb. Men försäljningen stoppades av förvaltningsrätten som konstaterade att den inte var förenlig med lagen på grund av den låga prislappen. Kommunen ville sälja för 700 000 - samtidigt som anläggningen är värderad till över tre miljoner kronor.

Försäljningen stoppades alltså och nu står den stora anläggningen i princip tom. Det sedan de två största aktörerna, naturbruksgymnasiset och den kommersiella ridskolan, har flyttat sina verksamheter

Eftersom man inte har lyckats komma överens om ett nytt avtal när det gäller arrendet, som kommunen velat höja från 10 000 kronor om året till, det egentliga självkostnadspriset, 175 000 om året.

– Jag tycker att det är jättesorgligt för det är en jättefin anläggning vi har och vi har många ridintresserade, så det bäste hade ju varit om vi haft verksamhet där, säger Johan Björkman.  

Men han ser ändå att verksamheten kommer igång inom en snar framtid.

– Jag ser att det är verksamhet där till hösten, när naturbruk öppnar igen. Men det hänger på att det går att lösa kontraktet. För just nu har ridklubben ett kontrakt året ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".