Marita Tenggren och Göran Larsson. Foto: Erika Larsson/Vårdförbundet/Magdalena Brander.
Marita Tenggren och Göran Larsson. Foto: Erika Larsson/Vårdförbundet/Magdalena Brander.
SJUKSKÖTERSKEBRIST

Sommarbemanning redan nu på SÄS

Vårdförbundet: Det blir till slut ohållbart
1:38 min

Bemanningen på många sjukhus just nu är likvärdig med den bemanning som råder på sommaren. Redan i januari infördes beredskapsläge på SÄS på grund av brist på sjuksköterskor.

– Är det så tight bemannat på vintern så att det inte räcker till vardagen, och så ska du dessutom ge semester, du förstår ju själv hur mycket personal du måste ha som vikarier då, säger Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland Marita Tenggren och fortsätter,

– Det finns inget spelutrymme längre.

Flera orsaker bakom
Marita Tenggren berättar att bristen på personal är en konsekvens av att många sjuksköterskor har tagit ut norsk legitimation eller helt bytt yrke. Hon menar att arbetsgivarna inte riktigt har förstått att sjuksköterskeyrket är en attraktiv bakgrund för många.

En annan orsak till att det ser ut som det gör tror hon är att det 2008 infördes en anställningsform som innebar att man kan få jobba dygnets alla timmar. Efter det är det fler och fler som inte orkar att arbeta heltid.

Nästan hälften orkar inte arbeta heltid
Detta styrks i en webbenkät som gjordes nyligen av Vårdförbundet, där 41 procent av de tillfrågade anestesi- och intensivvårdssjuksköterskorna inte orkar arbeta heltid. Hälften av dem svarade att det är på grund av arbetstider och arbetsvillkoren, något som inte förvånar Marita Tenggren.

– Och det är därför det ser ut som det gör. Har man en dålig arbetsmiljö där fler och fler slutar och man därför få dra ner på antalet vårdplatser, då blir patienttrycket in jättestort och då blir det till slut ohållbart. Flödet in är så stort och ingen kan hantera det. Jag har till och med träffat politiker och sagt till dem att "du är ju min arbetsgivare". Men de har inte sett sig själva som arbetsgivare längst ut.

Ska prioritera frågan
Göran Larsson (MP) är nytillträdd ordförande i styrelsen på SÄS. Han säger till P4 Sjuhärad att han kommer att lyfta frågan med sjuksköteskebristen till regionivå och att den ska prioriteras.

– Vi ska verka för att vi ska klara vår bemanning, utan att köpa bemanningssjuksköterskor. Samtidigt ska vi hantera så att vi klarar konkurrensen när våra sjuksköterskor nu väljer att lämna oss för en annan anställning, säger han och fortsätter,

– Jag koppas att en förändring kommer att ske inom denna mandatperioden.

Magdalena Brander
033-17 75 36
magdalena.brander@sverigesradio.se

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".