Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
1 av 2
Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
Heidi Ström, personalchef på SÄS. Foto: Magdalena Brander
2 av 2
Heidi Ström. Foto: Magdalena Brander
SJUKSKÖTERSKEBRIST

Kostnader för hyrda sjuksköterskor skenar

Personalchefen: Spiral som går åt fel håll
1:15 min

Under förra året mer än fördubblades kostnaderna med inhyrda sjuksköterskor jämfört med året innan i Västra Götaland. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har kostnaderna på ett år ökat från 880.000 kronor till 7,4 miljoner. 

På de största sjukhusen i regionen är idag kostnaden totalt 60 miljoner kronor. Det är ett resultat av att sjuksköterskor säger upp sig och sjukskriver sig. 

Heidi Ström är personalchef på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS.

– Går jag ut i verksamheten och frågar så behöver de den personal som de kan få in. Och jag håller med om att de här är en spiral som går åt fel håll. Men det här är ett problem som vi jobbar med precis varje dag, hur vi får en stabilitet i vår egen organisation och hur vi får tillbaka sjuksköterskor igen.

Dubbel timkostnad
Bristen på personal gör så att sjukhusen i allt större utsträckning väljer att anlita bemanningsföretag. Trots att timkostnaden för en bemanningssjuksköterska är dubbelt så dyr som att ha en sjuksköterska fastanställd.

– Jag önskar ju så klart att vi har en egen anställd personal som vill vara här och att vi har villkor som är lite mer än acceptabla. Och att vi kan bjuda på annat än bara lön. Att vi har en arbetssituationen som fungerar och att man kan utvecklas och får tid till att reflektera och återhämta sig också, säger Heidi Ström.

Kostnaden för bemanningssjuksköterskorna är skattemedel som inte finns. Och det gör att sjukhuset måste spara in på något annat. Heidi Ström tycker inte att systemet med bemanningsjuksköterskor som används idag är bra, men just nu så ser hon ingen annan utväg

– Jag tror att vi alla grunnar på hur vi kan vända det. Vi måste också väga risken då, för vad händer om vi i morgon säger att vi nu inte längre anlitar bemanningsföretag. Hur löser vi det? Det kan jag inte svara på idag, säger Heidi Ström.

Problemet finns i hela Västra Götaland. På Sahlgrenska sjuhuset i Göteborg har nu kostnaderna för hyrsjuksköterskor passerat kostnaderna för hyrläkare.


Sjukhusens ökade kostnader för bemanningssjuksköterskor
Sahlgrenska Universitssjukhuset
2013: 19,6 miljoner
2014: 31,7 miljoner

Södra Ävsborgssjukhus
2013: 880.000
2014: 7,4 miljoner

NU-sjukvården
2013: 4,2 miljoner
2014: 15,2 miljoner

Skaraborgs sjukhus
2013: 2,3 miljoner
2014: 5,8 miljoner

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".