Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var tredje polis rädd för att framföra kritik

Polisförbundet: Det är ett stort demokratiskt problem
1:33 min

Rädsla för att framföra kritik och synpunkter till sina överordnade är tre gånger vanligare bland polisfackets medlemmar än bland förvärvsarbetare i stort. 

I en undersökning från Polisförbundet som bygger på cirka tusen tillfrågade medlemmar, upplever var tredje sig inte ha möjlighet att framför kritik utan rädsla för repressalier.

– Jag märker att medlemmar kommer till mig och vill att jag skall framför en åsikt istället för att de gör det själva. Våra chefer är ganska tysta mot chefer längre upp, säger Sven Gardell som är ordförande i Polisförbundet.

I en motsvarande undersökning från Sifo bland allmänheten ger bara en av tio samma svar.

Enligt Sven Gardell så kan den stora omorganisationen som skedde vid årsskiftet ha spelat in i att så många poliser känner oro.

– Varenda chef sitter löst här, och har kanske gjort det hela 2014. Vi tystnar och folk ser om sitt eget hus. Det är ett stort demokratiskt problem när man ser till sig själv mer än till sitt uppdrag.

Har du någon teori om hur man kan lösa det här problemet?

– Det går alltid att prata om utbildning, men det handlar också om att skapa trygghet. Att lyfta blicken lite. Man måste jobba med frågor som öppenhet och demokrati, säger Sven Gardell.

Adam Koskelainen
adam.koskelainen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".