A Flowering Tree . Omar Ebrahim (Berättaren), Eric Fennell (Prinsen), Julia Sporsén (Kumudha) Foto Mats Bäcker
1 av 2
A Flowering Tree . Omar Ebrahim (Berättaren), Eric Fennell (Prinsen), Julia Sporsén (Kumudha) Foto Mats Bäcker
A Flowering Tree . Julia Sporsén (Kumudha), GöteborgsOperans Kör Foto Mats Bäcker
2 av 2
A Flowering Tree . Julia Sporsén (Kumudha), GöteborgsOperans Kör Foto Mats Bäcker
KULTUR

En indisk kärlekssaga

Föreställningen Ett blommande träd har premiär på Göteborgsoperan i dagarna och är berättelsen om den fattiga flickan Kumudha. Hon har en egendomlig inre kraft, vilken gör att hon kan förvandla sig till ett träd.

På trädet växer vackra och ljuvligt doftande blommor av vilka Kumudhas syster skapar vackra girlander. Dessa girlander säljer de sedan på marknaden och på så sätt bidrar de till försörjningen i det fattiga hemmet.

När Kumudha ska förvandla sig till ett träd utspelas en lite ritual där det krävs en viss mängd vatten för att allt ska lyckas. Samma ritual krävs även när hon ska återta sin mänskliga gestalt.

Prinsen i palatset har spionerat på Kumudha och blir förälskad i henne. De båda gifter sig och på bröllopsnatten kräver Prinsen att hon ska förvandla sig. Kumudha försöker avstyra det hela då hon känner sig illa till mods och frågar sig varför Prinsen gift sig med henne. Hon ger efter och efter förvandlingen fullbordas bröllopet.

Lyckan blir dock kortvarig då Prinsens ena syster är av det elaka slaget. Hon är avundsjuk på Kumudhas magiska krafter och tvingar henne till förvandling inför sina vänner. Då när Kumudha står där som ett ståtligt träd börjar de bryta trädets grenar. Ritualen för att återgå till människa utförs inte och Kumudha är nu en stympad människa. Hon försvinner från palatset och lever nu sitt liv på gatan och försörjer sig på att sjunga. Prinsen förstår ingenting och blir översiggiven av att hans fru bara försvunnit. Han letar efter henne överallt utan resultat. Prinsen kommer till en stad långt hemifrån han är sliten och går omkring som en tiggarmunk. I staden befinner sig också Kumudha och Prinsens syster som är drottning där. Drottningen blir förfärad då hon ser sin bror och försöker hjälpa honom, men han avvisar henne. Något gott kanske det ändå fanns i Prinsens syster då hon låter en tjänare hämta den stympade Kumudha till Prinsen. När de ser på varandras yttre går de inte att känna igen. Men en man och en hustru känner alltid igen varandra. Prinsen utför nu ritualen med Kumudha och hon återgår till sitt forna jag. En fantastiskt fin gammal indisk saga om hur man får kämpa för kärleken. Kärleken är inget man kan ta för givet utan den måste näras.

En saga som i Göteborgsoperans tappning berättas i ett lugnt och nästintill meditativt tempo. Librettot är skrivet av tonsättaren och Polarprisvinnaren Peter Sellars. A flowering tree är en mycket speciell opera då den bara har tre sångroller, det är Berättaren, Kumudha och Prinsen. Men jag har ju ovan relaterat till fler personer men de dansar sina roller. Detta är riktigt spännande! Jag vill nog också hävda att både Göteborgsoperans kör och orkester utgör varsin huvudroll. Musikaliskt är operan förhållandevis lättlyssnad för att vara ett så pass nyskrivet verk. Men frågar man sångarna och musikerna då får man ett helt annat svar för deras läxa var garanterat svår. Det som är spännande med denna opera är helheten där alla komponenter bidrar till en magisk föreställning. Bryter man ut musiken och bara lyssnar på den så fungerar det inte för mig. Scenografin är enkel och avskalad. Ljussättningen förstärker magin, läckert! I rollen som Kumudha hör vi Julia Sporsén. En fantastiskt fin tolkning av ett mycket svårsjunget parti. En härlig sopran som jag verkligen vill uppleva fler gånger. Senast jag hörde henne var i London då hon var med i en uppsättning av Donizettis opera Belisario. Prinsen tolkas av Eric Fennell som äger en synnerligen vacker tenorstämma. Berättarens ganska monotona parti framförs av barytonsångaren Omar Ebrahim. Göteborgsoperans kör och orkester under ledning av Joana Carneiro briljerar!

En föreställning väl värd att uppleva!


Originaltitel: A flowering tree opera av John Adams

Premiär: Skandinavisk premiär lördagen den 7 februari 2015

Urpremiär: i Wien 2006

Thorvald Pellby Petterson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".