Några av världsartisterna som fått sina låtar stulna är Chris Brown, Nicki Minaj och Mary J Blige. Foto: TTbild/Montage:Erika Larsson.
1 av 2
Några av världsartisterna som fått sina låtar stulna är Chris Brown, Nicki Minaj och Mary J Blige. Foto: TTbild/Montage:Erika Larsson.
Fredrik Ingblad. Foto Helena Ekstrand.
2 av 2
Fredrik Ingblad. Foto: Helena Ekstrand.
BORÅS

Boråsare stal musik från kända artister

Åklagare: Nicki Minaj med flera har lidit stor skada
4:00 min

En boråsare i tjugofemårsåldern åtalas vid Borås Tingsrätt för att ha sålt stulen musik av världsartister som Mary J Blige, Chris Brown och Nicki Minaj. 

Musiken har hackats olagligt av personer i USA och sedan distribuerats av Boråsaren. Målsägande är förutom en lång rad kända artister, är världens tre största skivbolag Sony, Warners och Universal, som menar att skadan boråsaren åstadkommit är allvarlig.

Amerikanska FBI, som startade utredningen, tar nu hjälp av Internationella åklagarkammaren, där Fredrik Ingblad är kammaråklagare:

– Artisterna har lidit stor skada av hanteringen. Det handlar om musik som inte har släppts och i vissa fall inte ens hade tänkts släppas av artisterna så på det sättet är det extra allvarligt, säger Fredrik Ingblad till P4 Sjuhärad.

Låtarna har hackats från mejlkonton och liknande och distribuerats digitalt vid ett stort anatal tillfällen mellan 2010-2013. Boråsaren har enligt åklagaren tjänat cirka 100 000 kronor på att sälja dem vidare.

Boråsaren åtalas nu för häleri och brott mot upphovsrättslagen i ett mål som är mycket ovanligt i Sverige enligt Fredrik Ingblad.

– Jag har aldrig haft ett sådant här fall och det tror jag inte att mina kollegor har haft heller. Att sådana här brott kommer till vår kännedom i Sverige är ganska ovanligt, säger han.

Internationella åklagarkammaren gjort sin egen utredning och även om man kommit fram till att uppgifterna räcker för att väcka åtal i Sverige är det osäkert om det räcker till en dom. 

– Det är komplicerad juridik och en komplicerad bevisning så vi får se vad tingsrätten säger om det här.

Om boråsaren fälls rör det sig om allt från böter upp till två års fängelse.

Mikael Olmås 
mikael.olmas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".