Sveriges beredskapslarm Hesa Fredrik. Foto: Daniel Zdolsek/TT
Sveriges beredskapslarm Hesa Fredrik. Foto: Daniel Zdolsek/TT

Svenskar dåligt förberedda för krissituationer

Drabbas Sverige av en allvarlig kris skulle människor bara klara sin självförsörjning i högst ett dygn. Den dystra analysen gör beredskapsansvariga i hela landet, i en enkätstudie. 

Det är Nationellt centrum för krishanteringsstudier (Crismart) vid Försvarshögskolan som på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat ut en enkät till beredskapssamordnare i kommuner, landsting och länsstyrelser. Och resultaten är nedslående.

– Beredskapen är ganska dålig hos allmänheten när det gäller förberedelser inför en kris, säger Stefan Anering, enhetschef vid MSB.

– Krisberedskapssystemet bygger faktiskt på att människor kan ta ett eget ansvar, åtminstone i början av en kris.

Mer än hälften av de beredskapssamordnare som deltog i enkäten tycker att det bör ingå i enskildas ansvar att kunna klara hushållets grundläggande behov under tre dygn.

– De flesta saknar nog främst en mental förberedelse för att något kan hända. Men också en viss hemberedskap - att man kan tappa upp vatten, har lite torrmat och konserver, kanske batterier till en radio, en ficklampa och sådana saker, säger Stefan Anering.

Under det kommande året kommer MSB genom olika satsningar att försöka öka intresset och kunskapen kring krisberedskap och vilket ansvar vi alla har, inte bara för oss själva utan också för att frigöra resurser till dem som av olika anledningar inte kan ta hand om sig själva.

– Vid en kris måste samhällets initiala resurser gå till dem och då är det viktigt att vi andra tar vårt ansvar, så att de kan få den hjälp de behöver, säger Stefan Anering. 

Johan Nilsson / TT

Några bra saker att ha hemma:

  • Tändstickor 
  • Stearin- och värmeljus 
  • Ficklampa med extra batterier 
  • Dunkar att hämta vatten i 
  • Husapotek med det viktigaste 
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder 
  • Campingkök och bränsle 
  • Mat som klarar rumstemperatur 


Källa: dinsäkerhet.se 

Daniel Alsén/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".