Maximilian Egfors 6,5 år opererade hjärtat som nyfödd. Foto: Linda Egfors
Maximilian Egfors 6,5 år opererade hjärtat som nyfödd. Foto: Linda Egfors

Maximilian lever ett aktivt liv trots hjärtfel

Linda Egfors: Han är glad och sprallig
4:10 min

Maximilian Egfors 6,5 år opererades tidigt i livet på grund av ett hjärtfel. Idag lever han som vilket friskt barn som helst.

Redan när Maximilian Egfors var en vecka gammal opererades han eftersom hans lungpulsåder och den stora kroppspulsådern som går till hjärtat, hade bytt plats med varandra. Linda Egfors, mamma till Maximilian, menar att alltsammans var chockartat. De var inställda på att barnet skulle vara friskt när det kom och att de skulle kunna åka hem från förlossningen efter några dagar. Istället dröjde det månader.

– Vi visste inte en om han skulle överleva, så vi fick inte åka med i ambulansen till Östra sjukhuset i Göteborg, säger hon.

Idag mår Maximilian bra efter sin operation. Till stor del har han kunnat leva som andra friska barn och går i skolan precis som vanligt. Däremot var han under ett tag mycket infektionskänslig och har fortfarande lång återhämtningstid vid sjukdom.

– Alla på skolan vet att han är ett "hjärtbarn" om det skulle gå några allvarligare sjukdomar på skolan eller om han skulle råka ut för någon olycka, säger Linda Egfors.

Hon förklarar också att sonen ibland kan bli matt och inte har lika mycket kraft att springa omkring lika länge som andra barn. Annars är han en glad och sprallig sexåring som leker som vilket frikst barn som helst.

Eftersom Maximilian själv började undra över ärret som han har över bröstet valde familjen att åka iväg på läger med andra hjärtbarn och deras familjer för att visa att det finns fler hjärtbarn.

– Då får alla barnen träffa varandra och se att det finns fler som har ärr över bröstet. Det är en fantastiskt givande vecka både för barnen och för föräldrarna, säger Lina Egfors.


Melissa Gustafsson
melissa.gustafsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".