Sjuksköterskekris Foto: Magdalena Brander
SÄS. Foto: Magdalena Brander
SJUKSKÖTERSKEBRIST

Sjuksköterska vittnar om situationen på SÄS

Sjuksköterska: Det är en kris utan dess like
4:12 min

En fastanställd sjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus vittnar om sjuttontimmarspass, uteblivna toalettbesök och patienter som får flytta runt. Det samtidigt som bemanningspersonal tjänar mer.

 – Det är tveksamt hur länge man orkar. Det är inte speciellt motiverande att veta att folk runt omkring en tjänar femtio pocent mer men gör mindre, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.

Den fastanställde sjuksköterskan tycker att mycket tid går till att lära upp bemanningssjuksköterskorna. Han säger att de både är trevliga och professionella men att det känns orättvist.

– De gör det som är nödvändigt, men de har inte alltid koll på alla rutiner. Men de finns ju där för att inte sjukhuset har något annat val. Det är ohyggligt kortsiktigt.

Sjuksköterskan som är fastanställd upplever att det tar på krafterna att vara så hårt belastad och att personalbristen skapar en rad olika problem.

– Man går alltid omkring med dåligt samvete för att man måste flytta patienter som inte är färdigvårdade. Dåligt samvete över att man inte man kan vara sjuk för att då får ens kollegor gå in istället. Ibland får man ta en heldag, och det är kväll plus en natt och då är du ju uppe i sjutton timmars arbetstid. Du vet inte vad du gör till slut med dina patienter, säger han.

Hur känns det inför sommaren?

– Det känns inte speciellt bra. Man får vara glad att man kan ha semester. Om det är kaos nu kan man ju tänka sig att det blir hundra gånger värre i sommar.


Magdalena Brander
033-17 75 36
magdalena.brander@sverigesradio.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".